Vodič za brucoše

Student s podočnjacima koji uči cijelu noć je samo mit?! Velika većina domaćih studenata noću ipak radi nešto drugo

MojFaks | Nakon predavanja, 20.11.2019.Student s podočnjacima koji uči cijelu noć je samo mit?! Velika većina domaćih studenata noću ipak radi nešto drugo

U anketi je sudjelovalo 1346 studenata od kojih je njih čak 60% izjavilo da uči danju. Gdje su nestale noćne ptice u studentskim redovima, kad je učenje u pitanju?

Koje je najbolje vrijeme za učenje? Beskrajna je rasprava među studentima je li bolje učiti danju ili noću: noćne ptice vas uvjeravaju da su mir i tišina koje tijekom noći imaju za učenje, daleko bolji argumenti od dnevnih tipova koji uživaju u svjetlu i uobičajenom dnevnom bioritmu i organizaciji.

Litra kave na stolu i glava nad knjigom u gluho doba noći? Not so much


Stereotipna slika studenta koji uči izgleda otprilike ovako: gomila knjiga, skripti, litra kave, neorganizacija, učenje u zadnji čas, neprospavana noć i učenje do sitnih jutarnjih sati par sati prije samoga ispita. Da, pojedina stereotipna slika često bude sasvim realna opisanoj, no ponekad ispadne baš suprotno. Je li doista među studentima manji broj ranoranioca, a veći onih kojima noć postaje omiljeno doba za mentalnu aktivnost?

foto: Rasstock/Shutterstock


Slijedeći ove teze, postavili smo izravno pitanje studentima: učite li danju ili noću? Pretpostavili smo da je svakom studentu noć najdraža, a dan najmrskiji suputnik za učenje. Međutim, prevarili smo se!

Objavljene su 2 identične ankete na društvenim mrežama, jedna u Facebook grupi "Studentski dom Stjepan Radić - Sava", a druga u studentskoj grupi "ekipa s CVJETNOG". Ove su grupe najpopularnije među studentima zagrebačkih sveučilišta, a i šire. Na ponuđene odgovore, ukupno je kliknulo 1346 studenata, pri čemu 60% studenata uči danju, a tek 40% noću. Iznenađujuće, zar ne?


Naravno, i dalje ima noćnih tipova, no vidimo da dominira učenje u dnevnim uvjetima. A zašto je upravo dnevno učenje prevagnulo nad noćnim, otkrili su nam studenti koji su, unatoč rijetkim pokušajima u noćnom, vješto savladali dnevni ritam učenja.


Neispavani studenti - urbana legenda?


Neki više vole učiti danju jer im navečer koncentracija znatno padne te ne mogu, a da ne zaziru od naleta pospanosti. Svim našim sugovornicima san je jako bitan i bez kvalitetno prospavane noći sljedećeg dana jednostavno ne mogu normalno funkcionirati.

Studentica Martina najbolje funkcionira ujutro. "Uvijek mi je bilo lakše učiti po danu jer mi već od 9 navečer koncentracija drastično padne i počne mi se spavati nakon dvije pročitane rečenice iz skripte. Tako navečer nakon svakih 10 minuta učenja, radim pauze od pola sata i nikad ništa ne naučim niti se naspavam. Zato sam odustala od učenja nakon što padne mrak. Bolje funkcioniram ujutro i popodne, puno brže pamtim i lakše mi je organizirati se kada znam da imam cijeli dan ispred sebe", rekla nam je studentica Martina koja se uz taj ritam stigne i dobro naspavati pa drugi dan odmah bolje funkcionira.

foto: Aleksey Boyko/Shutterstock


Znamo da je kvalitetan san nužna potreba svih studenta kako bi mogli uspješno funkcionirati, učiti te obavljati svakodnevne obaveze na fakultetu, što nam je potvrdila i studentica Valerija kojoj je najvažnije da se dobro naspava kako bi mogla normalno funkcionirati tijekom dana. "Učim isključivo danju, pogotovo ujutro jer tad imam osjećaj da je čitav dan preda mnom i da imam puno više vremena za naučiti sve. Prevarim se često (smijeh), ali i dalje biram dan prije noći. Puno mi je važnije da se ujutro probudim svježa i odmorna, a u tim uvjetima najlakše učim. Istina je da sam ponekad bila primorana učiti noću, ali u nekoliko godina studiranja, takvih je situacija bilo baš malo. Mogu nabrojati na prste jedne ruke", rekla nam je.

A da mozak nekima nakon 11 sati navečer više ne radi potvrđuje nam još jedna studentica koja tvrdi da nikad nije učila noću. "Nikad nisam učila noću i nisam nimalo noćni tip. Ako sam učila do kasno to je bilo uglavnom zbog nekog seminara ili zaostataka, ali najduže do 11 navečer jer mi nakon toga mozak više ne radi", objašnjava je Monika.

Neki su i primorani učiti danju jer se ne mogu oduprijeti čarima kreveta. "Najviše volim učiti navečer, ali mi se jako često zna dogoditi da zaspim tijekom učenja ili u 'pauzi' od učenja, pa sam uglavnom prisiljena učiti po danu", rekla je Kristina kojoj ipak dnevno učenje malo teže pada.

Epilogom sumiramo dobre strane učenja danju:


- odmorniji ste, naspavaniji te samim time koncentriraniji za ispunjavanje obveza
- ne morate brinuti oko toga da će vam se početi spavati u 2 popodne
- imate više vremena pa je samim time i lakša organizacija dnevnih obveza
- imate prirodno dnevno svjetlo koje vas automatski potiče na aktivnost i ne umara koliko noćno svjetlo
- imate privilegiju napraviti više manjih pauza
- uvijek imate na raspolaganju ostale kolege kojima se možete javiti u bilo kojem trenutku kada učenje 'zapne'.


Naposljetku, svi smo različiti i različito organiziramo obaveze prema vlastitim mogućnostima. No, ključ svega jest umjerenost. Oni koji uče noću to rade jer su shvatili da im je to najbolje, ali u tome ne treba pretjerivati i treba paziti da to ne pređe u naviku.

A vi, jeste li više dnevni ili noćni tip studenta?

V.S. foto: Ms.Lotus Bua/Shutterstock


učenjeanketadan ili noćnoćne ptice

Prati nas na Instagramu!