Vodič za brucoše

Fakultet zatvoren pa semestar plaćaju kroz prozor! Studenti najavili prosvjed protiv online nastave i SULUDIH situacija na fakultetima

MojFaks | Nakon predavanja, 08.10.2020.



Fakultet zatvoren pa semestar plaćaju kroz prozor! Studenti najavili prosvjed protiv online nastave i SULUDIH situacija na fakultetima

Tijekom ove godine zabilježeno je nekoliko prosvjeda studenata zbog nezadovoljstva trenutnom situacijom u visokom obrazovanju.

Naime, iz dana u dan raste ogorčenost među studentima koji su izgubljeni u svojim rasporedima ne znajući hoće li se pojaviti u zgradama fakulteta ili ipak virtualnim učionicama, a uz to sve trpi njihovo financijsko i psihičko stanje. U međuvremenu nastale su inicijativa i Facebook grupa koja okuplja studente koju su protiv online nastave gdje u anonimnim statusima studenti javljaju "stanje" na njihovom studiju: plaćanja semestra kroz prozor, obavještavanje o predavanju večer prije i sl.



Zbog svega toga studenti Sveučilišta u Mostaru najavljuju mirnu prosvjednu šetnju kojom će tražiti ukidanje online nastave, smanjenje školarina, reorganizaciju Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i punu transparentnost školarina, doznaje Bljesak.info.   

Problem straha i "uhljeba"


Student pete godine arheologije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Marko Vračević, već je nekoliko puta glasno progovorio o problemima previsokih školarina i netransparentnog trošenja studentskog novca, a ovaj put je pred zgradom Rektorata SUM-a ostavljajući jasnu poruku "Studenti nisu bankomati!" pokazao kako studenti neće odustati od borbe za svoja prava.

"Nama se događa situacija na fakultetu da je nastava postala online i da se kvaliteta nastave smanjila, a neki profesori ne znaju koristiti računala pa nastavu ne odvijaju nikako", govori Vračević za Bljesak.info navodeći kako je neophodno da se školarina smanji, prvenstveno jer su ljudima smanjeni prihodi zbog pandemije koronavirusa te što online nastava nije najbolje rješenje. 


"Ovaj apel sam već prije uputio Rektoratu, gdje su mi odgovorili da se time bave predstavnici studenata", kazao je. Naveo je kako se javio predstavnicima studenata, no istaknuo je problem 'uhljebizma', odnosno činjenicu da se predstavnici studenata ne bore za interese studenata nego za vlastite interese i pozicije "kako bi eventualno danas sutra postali 'nešto' na Sveučilištu". "To je čist primjer zašto se predstavnici studenata i Studentski zbor ne bore za studente, zato što se bore za vlastite interese", poručio je.


'Ne želimo otići'


Problem 'straha' od degradiranja i loših ocjena osnovni su problemi studenata kada je riječ o izlasku u javnost, a Vračević se u cilju da zajedno ohrabre studente povezao s kolegom s Pravnog fakulteta Dariom Hrkaćem, inače pokretačem peticije "Vratimo studente na fakultete" koja broji 1622 potpisa.

"Želimo reći 'hajdemo, evo ja ću prvi, a vi me slijedite', mislim da je vrijeme da kažemo dosta. Hrkać i ja smo došli u kontakt, pitao sam ga hoćemo li u prosvjede i on je rekao hoćemo", poručio je Vračević.

Na otvorenoj prosvjednoj šetnji planiran je i neki performans, a planiraju pozvati i studente s Univerziteta Džemala Bijedića, "jer se tiče svih studenata i njihovih roditelja koji to financiraju"


"Cilj je ohrabriti studente i želimo našim pothvatom poručiti da stvarno ima netko tko hoće. Javilo nam se puno studenata koji su poručili da će se odazvati našem pozivu" kazao je. te "Mi smo sadašnjost i budućnost, trebaju raditi nama u korist da ostanemo, a ne da idemo iz države. Jer ovim sada, nepokazivanje interesa pokazuje da im ne trebamo i ciljano nam govore idite iz države, idite u Njemačku raditi.  Mi to ne želimo, mi stvarno želimo ostati ovdje", poručio je Vračević za kraj.

A.Z.


studentiprosvjedismanjenje školarinaonline nastava


Prati nas na Instagramu!