Vodič za brucoše

'Upecali' smo Talijanku koja studira u Zagrebu: Tvrdi da su kolege super prema njoj, ali postoji jedan drugi problem...

MojFaks | Nakon predavanja, 04.03.2020.'Upecali' smo Talijanku koja studira u Zagrebu: Tvrdi da su kolege super prema njoj, ali postoji jedan drugi problem...

S obzirom na aktualno širenje koronavirusa, epidemiološke službe u Zagrebu izdale su određene smjernice i pravila postupanja za institucije, među kojima su i one na kojima borave studenti.

Ovaj tjedan započeo je drugi, ljetni semestar na fakultetima, a povratak studenata u domske sobe, nakon odlazaka doma i u učionice – donio je i pojačane preventivne mjere opreza. Situacija je nešto jednostavnija za hrvatske studente koji nisu putovali u zaražena područja, dok se kolege koje dolaze na Erasmus susreću s dodatnim testiranjima.

Inozemni studenti dužni su priložiti liječničku potvrdu o preboljenim ili aktualnim bolestima, s naglaskom na kronične i zarazne bolesti, na kojoj piše i cijepni status. Posebice ovo vrijedi za studente koji dolaze iz trenutno najaktivnijih žarišta - Italije i južne Koreje. I dok se situacija u Kini smiruje, ove dvije lokacije još uvijek se svim silama bore da zaustave širenje virusa i porast broja oboljelih.


...Erasmusovci kao prijetnja? Sveučilište otkazalo dobrodošlicu studentima na razmjeni! Upozoravaju i da se ne putuje...


Svim studentima koji su odlučili odraditi svoju ljetnu razmjenu u Hrvatskoj, poslan je zdravstveni obrazac koji je kreiran u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", a koji će studenti ako žele boraviti u nekom od studentskih domova, morati predati na portu ili u upravu studentskog naselja prilikom useljenja. 


foto: Facebook@Meraki

S obzirom na to da su Erasmus razmjene posljednjih godina izrazito popularne među studentima, i hrvatski fakulteti stalno nastoje privući još veći broj inozemnih studenata – mnogi od njih došli su u Hrvatsku u zimskom semestru. Jedna od prednosti Erasmusa, jesu putovanja za vrijeme trajanja razmjene, a koja će sada biti teže iskoristiti. 


Odlasci kući za Uskrs - nemoguća misija


Kroz razgovor s Erasmus studenticom  iz Italije koja je došla u Zagreb krajem studenog prije širenja koronavirusa, saznali smo da se njen status ipak promijenio. 

...KORONA VIRUS donosi dodatne mjere opreza i za zagrebačke studente: SC alarmirao i šalje važnu obavijest...


"Iako sam došla puno prije svega ovoga, rečeno mi je da bih trebala nekoga upozoriti ako mi se pojave simptomi bolesti. Ne osjećam se diskriminirano od strane kolega, više su tu neke šale na dnevnoj bazi", govori nam studentica koja živi u stanu s nekoliko cimera.


Teže do džeparca našeg svakidašnjeg koji je potreban svakom studentu!


Međutim, ono oko čega se zabrinula jeste odlazak kući tijekom proljetnih praznika, za koji smatra da će ipak sada morati odgoditi, te pronalazak posla. Zakon o obavljanju studentskih poslova po novome dozvoljava studentima koji su došli na razmjenu u Hrvatsku da obavljaju studentske poslove kako bi i oni imali priliku zaraditi džeparac, međutim naša sugovornica misli da će sada do studentskog posla ipak teže stići. 

...Student 'cinkao' kolege jer misli da su izvor zaraze: 'Prijavio sam ih nadležnima i sad su u izolaciji!"...


"Trebala sam napraviti neke krvne testove i rendgen, ali to je bilo prije i nije imalo veze s testiranjem na koronavirus. Mislim da će mi sada biti teže pronaći posao, pogotovo ako to zahtijeva kontakt s drugim ljudima. Za sada radim samo kao 'dog sitterica'", govori naša sugovornica. 

A što je sa situacijom u Italiji?


Naša sugovornica govori da je panika i širenje koronavirusa koje se tamo dogodilo uopće ne čudi, jer su odgovorni ljudi i institucije bili nepripremljeni. 

"Talijanska vlada je u posljednjem desetljeću bila prilično nestabilna. Ne vjerujem svojim političarima, pogotovo ovim na višim pozicijama koji govore da obavljaju svoj posao kako treba. Ali opet mi smo ih izabrali", komentira ova studentica i za kraj razgovora dodaje kako u Italiji ni institucije, ni mediji, ni građani ne rješavaju dobro aktualnu situaciju.

A.Z.
foto: Unsplash@resikling,purzlbaum


studentiErasmuskoronavirspraznicipronalazak posla


Prati nas na Instagramu!