Vodič za brucoše

'Učenje učenja': video projekt koji će vas naučiti kako najefikasnije učiti

MojFaks | Nakon predavanja, 18.05.2016.'Učenje učenja': video projekt koji će vas naučiti kako najefikasnije učiti

Pisanja o tome kako uspješno učiti nikad dosta, uglavnom zato jer nam u procesu formalnoga obrazovanja jasno i detaljno daju do znanja što moramo naučiti, ali ne i kako to moramo napraviti.

Zbog toga je skupina mladih ljudi iz susjedne nam Bosne i Hercegovine, Bihaća i Banja Luke, odlučila dati svoj doprinos rješavanju ovoga problema stvaranjem video materijala i on-line priručnika koji će svakom brucošu i studentu općenito, kako u susjedstvu tako i kod nas, pomoći da se probije kroz džunglu ispitne literature."Uslijed nedovoljne usklađenosti srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, studenti imaju problem pri dolasku na fakultet s pamćenjem i spremanjem kolokvija, ispita i seminarskih radova", objašnjavaju u svojoj knjižici inicijatori projekta. "Zbog obimnosti gradiva i nepoznavanja različitih metoda učenja, događa se da su studenti nezadovoljni svojim rezultatima na fakultetu, usprkos vlastitom uvjerenju da su se dovoljno pripremali za ispit", kažu.


Studentske muke iste su tamo i ovdje


Iako su se na početku realizacije projekta bazirali na područje BiH, svakako bi voljeli da njihovi savjeti iz videa i on-line priručnika pomognu svim kolegama, pa tako i onima u Hrvatskoj, "jer su studentske muke kod sviju iste", pojasnile su nam Amra Mešić i Nevena Brkić, članice ekipe Učenje učenja.


foto: screenshot/YouTube

Zbog svih ovih poticaja, problema i motiva nastala je ideja o pokretanju projekta "Učenje učenja" koji svojim videima pokušava na pristupačan način približiti različite kreativne načine učenja koji su se pokazali kao najpogodniji i najefikasniji, a možda nisu dovoljno poznati studentskoj populaciji. Tako ćete na njihovom YouTube kanalu moći doznati više o ČPČPP, MURDER ili SQ3R metodi učenja, Pravilu 80/20 i sličnim metodama uspješnog savladavanja gradiva.

Prvi projekt ovog tipa u regiji


"Treba napomenuti da smo prilikom istraživanja vezanog za projekt tražili da li postoje ovakvi ili slični projekti u našoj i susjednim zemljama da nam posluži kao komparativni primjer, ali nažalost, osim tečajeva brzog čitanja koje bi trebalo da pomogne prilikom učenja, druge primjere nismo našli i naš projekat je prvi ovog tipa na ovim prostorima", objašnjavaju nam Amra i Nevena.

Zbog toga je njihov projekt još i od većeg značaja za cijelu našu regiju.Ako tražite nadahnuće za učenje i savjet kako to najefikasnije raditi – svakako bacite oko na njihovu Facebook stranicu ili YouTube kanal.

L.B./foto: Facebook, screenshot/YouTube


Učenje učenjaBiHBanja Lukametode učenjaYouTubevideo materijaliAmra MešićNevena Brkić

Prati nas na Instagramu!