Vodič za brucoše

Trebaju li studenti plaćati prazne sobe? Zbog nastave na daljinu studentski domovi su sve prazniji!

MojFaks | Nakon predavanja, 21.12.2020., Autor: Anja Z.Foto: V.S. / Mojfaks

Zbog epidemiološke situacije, većina Sveučilišta u Hrvatskoj prešla je na nastavu na daljinu.

Još nekoliko dana studenti trebaju izdržati, te idu na zasluženi mali odmor za vrijeme blagdana. Iako je od petka situacija s odlascima kući pred Božić zakomplicirana zbog najavljenog uvođenja propusnica, mnogi studenti, kako je pokazala anketa portala MojFaks, blagdane ne planiraju provesti sami u mjestima studiranja. 


...NOVA pravila u domovima diljem Hrvatske: Nema mijenjanja soba, maske i u zajedničkim prostorijama, u slučaju zaraze MORAT ĆETE ISELITI...


I početak zimskog semestra bio je turbulentan – studenti do početka rujna nisu znali kako će se odvijati nastava na njihovim fakultetima, te da li da planiraju povratak u studentske sobe, potražuju stan za iznajmiti ili mogu nastavu pratiti od kuće online putem. Semestar na izmaku, pokazao je da je zabrinutost studenata prije tri mjeseca bila opravdana. Mnogi su i nakon što je semestar počeo uživo, vrlo brzo prebačeni u online sferu, te su se domske sobe i stanovi počeli prazniti i prije Božića. 


...U domovima još uvijek dramatično: Jedni studenti oslobođeni plaćanja 'čuvanja smještaja' – drugi pozivaju na bojkot!...


Pojedini studenti koji nastavu prate na daljinu, a nemaju ni obvezu praktične nastave na fakultetu, otišli su kućama, no muči ih što i dalje plaćaju prazne sobe u domovima.

"Odlučila sam ići doma jer mi je ljepše biti kod kuće, s obitelji sam i bilo mi je lakše i zbog učenja, jer tamo sam bila zatvorena samo u maloj sobici zajedno cijelo vrijeme s cimericom", govori za HRT studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Martina Novotny s Raba.


Za HRT iz domskog odbora pojašnjavaju kako se studenti najviše javljaju s problemom plaćanja prazne sobe. U takvoj situaciji u proljeće, u vrijeme lockdowna, uspjeli su se izboriti da ih ne plaćaju.


...500 kreveta manje u Zagrebu! Ogorčena studentica oplela po Vladi: 'Nije vas briga za nas...' Učila cijelu godinu, ima više bodova, ali i dalje nema krov nad glavom...


"Dakle, ne postoji regulatorno tijelo koje bi moglo regulirati jesu li studenti u domu, jesu li došli na par dana, je li odrađen neki posao, to tijelo ne postoji", pojašnjava student Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Tonči Gabelić s Hvara.

Stvari su u sobi, treba se platiti, ali baš puni iznos?


"Potpisali smo ugovor, tako da smatram da svakako trebamo platiti, tako da ne mogu stvari samo stajati u Zagrebu bez da mi platimo. Logično je da se u nama budi neki bunt, da bi mogli možda mrvicu manje platiti, kao ono - manje režije su, ne trošimo", dodala je Novotny.

Iz Studentskog centra poručuju kako je popunjenost i dalje velika i da se, zasad, neke promjene ne planiraju uvoditi.

"Mi ne razmišljamo o tom modelu, vjerujemo da on neće biti potreban, niti imamo informacije da se od strane Ministarstva mijenjaju kakvi odnosi subvencije",
naglasio je sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak za HRT.  


...SC odlučio koliko će i kome pojeftiniti smještaj u domovima: Provjerite koliko će vaša soba koštati u ožujku...


Podsjećamo, kako su se ove godine zbog situacije s koronavirusom i studenti našli u nezavidnom položaju. Poslova koje mogu obavljati putem studentskih ugovora je jako malo, te se čini da su samo pojedini te sreće. Oglasa za poslove je jako malo, a i oni objavljeni se vrlo brzo razgrabe. Studentski centar u Zagrebu, raspisao je natječaj za studentske poslove spremačice u smještaju, pomoćne poslove u menzi i u uređivanju naselja.

"Postoji interes i mi ćemo ih angažirati u slučaju veće potrebe, da nam se, ne daj Bože, dogodi da nam iskoči zbog samoizolacije veći broj osoblja", dodao je Bošnjak u razgovoru za HRT.

"I sam sam se javio za jedan od takvih poslova s obzirom na to da će taj posao biti u sklopu doma, tako da je i više nego dobrodošlo. Dok je fakultet online, taman si ovdje, ne trebam dugo putovat", kazao je Gabelić


izvor:HRT
studentidomske sobeprazne sobeplaćanjepuni iznosblagdaniodlazak kući


Prati nas na Instagramu!