Vodič za brucoše

Oni su 'pisci': Pisanje seminarskih radova je očito dobar biznis pa sada niču oglasi koji traže radnike

MojFaks | Nakon predavanja, 18.06.2018.Oni su 'pisci': Pisanje seminarskih radova je očito dobar biznis pa sada niču oglasi koji traže radnike

Svi znaju barem jednu osobu koja je nekome napisala akademski rad za novce. To područje 'sive ekonomije' nije ilegalno, ali je protivno akademskoj čestitosti studenta koji bi sam trebao pisati svoje radove i istraživati. Koliko je ovo očigledno unosan posao svjedoče i oglasi koji se mogu pronaći na internetu u kojima se traži radnik za pisanje seminarskih radova studentima.

Podvaljivanje "kupljenog" rada neetično i neprihvatljivo kada su u pitanju studenti, a s druge strane, ljude koji se bave pisanjem akademskih radova za to nije briga. Oni očigledno na tome "vrte" dobru lovu jer sada traže ljude za rad u svom poduzeću (ili štogod to bilo) za pisanje seminarskih radova.


Izvor: freelance.hr

Na jedan takav oglas naišli smo slučajno na stranici freelance.hr. Traženo zanimanje je "Pisac akademskih radova – ekonomija" s plaćom od 150 do 250 kuna po radu dugačkom od 10 do 15 stranica. Premda je oglas objavljen početkom lipnja, još uvijek je aktivan što naglašavaju i u oglasu jer piše da će biti uklonjen kada ne bude važeći.

"Prilikom javljanja na oglas navedite vaše iskustvo u pisanju"


Tko od radnika pokaže sposobnos. on će dobivati i više radova tjedno za pisanje, dok će se inače svakom radniku ponuditi da piše dva do tri seminarska rada. No, ne može svatko pisati tuđe seminare jer, kako u oglasu piše, bit će testiranje, odnosno, kandidati trebaju poslati nekoliko seminarskih radova kako bi pokazali što sve mogu i umiju.

Izvor: Shutterstock

Naravno, ime i prezime osobe kojoj se treba javiti piše javno na oglasu. Ono što je žalosno jest da kada student jednom preda seminar ili neki drugi akademski rad, profesor ne može sa sigurnošću znati je li ga on napisao sam ili nije. Ako se dozna i dokaže da student nije napisao rad ili ga je plagirao, tada slijede sankcije za studenta (ali samo na nekim fakultetima) dok za ljude koji su pisanje seminara pretvorili u biznis očito nema nikakvih sankcija.


Ovakvi oglasi samo ohrabruju studente da ne pišu samostalno svoje radove nego da plate iz svog već tankog novčanika, dok s druge strane ohrabruju ljude da idu zaraditi novce na vrlo diskutabilan i neetičan način. Velika Britanija se primjerice dosjetila da bi ovom problemu na kraj mogla stati tako što će studenti završiti na "crnim listama" ili rigoroznim kaznama poput zakonskog kažnjavanja upisivanjem djela prepisivanja u dosje. Također, žele blokirati osobe i agencije koje žele oglašavati pisanje akademskih radova kako bi postale nedostupne korisnicima interneta za što bi ipak bile potrebne izmjene zakona.Ivana Petrić
foto: Shutterstock


pisanje seminarskog radaoglasakademski radkupljeni rad


Prati nas na Instagramu!