L.B. u Vijesti

'Pala' platforma za online nastavu, studenti ne mogu slušati predavanja: Stiglo i službeno priopćenje...

Nova akademska godina na Sveučilištu u Tuzli počela je 12. listopada 2020. godine kad su mnogobrojni studenti obaviješteni da će nastavu slušati kombinirano, u kabinetima, ali i online na službenoj platformi ove visokoobrazovne institucije.

18. ožujka 2021 12:08
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

No, od jučer su studenti suočeni s nezahvalnom situacijom. Naime, prilikom pokušaja pristupa službenoj platformi, dočekala ih je poruka: "Donacija usluge od godina dana je istekla."


>>>Problem o kojem studenti bruje već 5 godina: Dokad će plaćati 'papire' na faksu? Cijena obrazaca i deset puta viša od tržišne<<<


Dakle, studenti nemaju nastavu uživo, a od jučer istu ne mogu slušati ni online. Kako neslužbeno od studenata doznaje Studomat, problem je u tome što je ugovor istekao te ne postoji ništa što se može napraviti dok to nadležni ne riješe sa hosting prividerom.


Obavijest koja je dočekala studente...foto: screenshot via Studomat.ba


Svi prelaze na istu platformu


Povodom ovog pitanja oglasilo se Sveučilište u Tuzli na službenoj web stranici. Kako kažu, nastava na daljinu izvodi se uz pomoć softverskih aplikacija Moodle platforme s besplatnim pluginom za videokonferencijski sistem BigBlueButton, Google cloud servis u okviru 'G suite for education' i putem drugih dostupnih softverskih aplikacija (Zoom, Google Meet), prema utvrđenom rasporedu nastave koja podrazumijeva interakciju između predmetnog nastavnika/suradnika i studenta.


>>>Bez ikakvih uvjeta na višu godinu faksa, a brucošima upis bez prijemnog? Da, neka sveučilišta predlažu baš to!<<<


"U dosadašnjem izvođenju dijela nastave manji broj fakulteta je koristio Moodle platformu, dok su ostali fakulteti koristili aplikaciju 'G suite for education' i druge softverske aplikacije. U međuvremenu Sveučilište u Tuzli je dobilo licencu za korištenje jedinstvene platforme za cjelokupno Sveučilište: 'G suite for education'", stoji u priopćenju.


Dakle, do uspostave platforme 'G suite for education', nastava na onim fakultetima kod kojih nije uspostavljena navedena platforma, izvodit će se u skladu sa Odlukom Senata, a putem drugih, gore dostupnih softverskih aplikacija, pojasnili su.


izvor: Studomat

Još vijesti