Vodič za brucoše

Na faks bez ikakvog znanja i savjeta: 'U mojoj obitelji svi su imali samo SSS…' Evo što je poručio svim brucošima

MojFaks | Vodič za brucoše, 13.04.2021., Autor: Lidija B.Ako i vi planirate u veći grad na studij, a sve što sa sobom nosite su savjet 'samo uči' i omiljenu šalicu za kavu...
Foto: Lucky Business via Shutterstock

Jer nova generacija maturanata već mašta o tome da od srednjoškolaca postanu studentima. Od ovog svečanog trenutka dijeli ih samo – državna matura.

Posebice ako dolazite iz manjeg mjesta u veći grad zbog studiranja, svaki savjet o tome što i kako činiti po dolasku i useljenju u studentski smještaj – dobro će vam doći. Jer će vam se život uvelike promijeniti.


Savjeti kolege iz susjedstva koji je, kao i mnogi prije njega, na fakultet otišao "bez ikakvog znanja i savjeta osim da uči" jer nitko iz obitelji nije završio fakultet, praktični su, primjenjivi i uvijek aktualni. Ispod njegovog poduljeg teksta na Redditu, i drugi su dali svoj obol, a mi vam ih donosimo u skraćenoj varijanti.


>>>Fakultet je život u malom – doživjet ćeš SVE: Ove stvari treba znati svaki brucoš, a shvati ih tek kad više nije student<<<


Pokušajte ih zapamtiti.


Studentska prehrana


Tri su moguće varijante, ostalo je gubljenje vremena, novca, zdravlja.


1.    Mama šalje hranu što je ok, ali zahtjeva da često putujete kući ili da mama šalje pakete. Uostalom, nije sveta dužnost tvoje mame da ti i dalje kuha svaki dan.


2.    Hrana u menzi – povoljna i kvalitetnija od prehrane u fast foodu ili pekarnicama. Jedini je problem u lokaciji – ako nemate menzu u blizini vjerojatno ćete pasti u iskušenje jesti nešto "nabrzaka", ali upamtite, to lako gomila kilograme.


3.    Kuhanje – omogućuje vam da se hranite zdravije i povoljno. Nemoj se dovesti u situaciju da imaš 25 godina i znaš skuhati samo hrenovku, bez obzira na spol.


Studentski budžet


Novac je svakodnevna potreba, a ukoliko ti roditelji nemaju izdašan budžet za financiranje tijekom studija, vjerojatno ćeš shvatiti da ti ga manjka zbog velikih životnih troškova u urbanoj sredini, kao i zbog neplaniranih troškova.


Ovome je najbolje doskočiti na način da pronađeš studentski posao, a ako budeš dovoljno uspješan na faksu – apliciraj i na dostupne natječaje za stipendije.


Sat vremena dnevno da lakše završite faks


Svi znamo da bi bilo najmudrije pohađati sva predavanja, vježbe, praktikume, ali ono što ćeš brzos shvatiti jest da to nije uvijek lako izvedivo. Recept? Budi redovit/a na obaveznim predavanjima i vježbama i svaki dan se posveti učenju ili rješavanju zadaće – samo sat vremena učinit će čudo!


Možda zvuči malo, ali kako tvrdi ovaj student, "većina fakulteta se može završiti bez problema uz redovno učenje od samo sat vremena dnevno". Ova satnica se povećava u vrijeme rokova, ali dotad je dovoljan sad vremena kvalitetnog rada dnevno.


Ako imaš priliku kolokvirati – ne propuštaj ju. Obavezno polaži kolokvije! Ako ih propustiš lupat ćeš se po glavi jer na kraju moraš učiti više u kratkome roku.


Bubice i šalabahteri? Ako se odlučiš na to – nikome ni riječi. Ali bolje je biti pošten pa si priznati da je ovo kršenje akademske čestitosti i vodi samo upisivanju ocjene, nikako osjećaju samopouzdanja koje dolazi kad zbilja vladaš materijom koja ti je potrebna za kasnije zaposlenje.


Ako se jednom pročuje da koristiš bubicu ili varaš na ispitima – ovaj glas pratit će te uvijek.


Uvijek postoji netko tko će te tužiti profesoru. To je jednostavno tako.


Bubicama i plagijatima smanjuje se vrijednost i tvoje i diploma kolega. Kao što studenti znaju koji fakulteti imaju te probleme znaju i poslodavci.


Studentski hobiji


Igranje bele u studentskom klubu, vožnja bicikla, trčanje nasipom… Sve se računa! Spaja vas s osobama sličnih interesa i životnih navika, što nije uvijek slučaj s kolegama s faksa s kojima imate zajednički samo odabir faksa. Često je sve ostalo drugačije.


Upozorenje na igrice i "gejming". Ako se navučete na neku popularnu igru – zaboravite na završavanje studija. Ok, malo preuveličano, ali nije daleko od istine.


Društveni život


Izlasci naravno nisu obavezni, ali svi znamo da su neizostavni dio života. Pogotovo u tim godinama. Ovo je trenutno otežano zbog koronavirusa i restrikcijskih mjera, ali i to će proći.


Druženja služe kao ispušni ventil, olakšavaju vam upoznavanje potencijalnog partnera ili partnerice, zabavno je, povezuje vas s prijateljima u vidu uspomena koje ćete pamtiti.


>>>Kako izgleda odlazak studenta na fakultet u drugi grad<<<


Izlazite u mješovitnom društvu – pogotovo vrijedi za dečke. Ako se nađeš samo s muškom ekipom, vjerojatno ćete se unerediti u alkoholu, a djevojke će vas izbjegavati u širokom luku.


Ako nemaš iskustva u alkoholiziranju (nisi baždaren/a), polako i bez potrebe za dokazivanjem drugima. Ovo uvijek loše završi. Jedno pivo ili žesta i to će biti ok. Jednom kad to opet bude moguće u istoj mjeri kao prije pandemije, naravno.


Lake i teže droge


Činjenica je da se do nje lakše dolazi u većim gradovima, a čak je i trava opasna u kontekstu toga da će vas uljuljkati u neki ležerniji ritam i lišiti većine ambicije da ikad završite faks. Kako kaže ovaj student "dok trepneš, provodiš dane u kući, izbjegavaš obaveze, zarastao si, kupaš se jednom u tri dana, vodiš polemike s prijateljem ili cimerom na koga je red da toči vodu jer pušite vutru 24/7."


Stoga, otarasite se ideje da je "vutra kul".


Studentski smještaj


Stanovanje tijekom studija možda je i najbitniji aspekt ovog dijela tvog života. Ako ne dobiješ ili ne želiš živjeti u studentskome domu, dobro pročešljaj ponudu stanova unutar vlastitog budžeta. Situacija na tržištu nije bajna, sve više nekretnina iznajmljuje se kratkoročno, a i oni koji su na raspolaganju često su kriminalno namješteni ili u lošem stanju.


Razmisli i o cimerima kako bi trošak najma i režija bio manji.


Ako stan ima grijanje na struju – bježi. Centralno je zakon.


Provjeri kvalitetu internetske veze, tlak vode u slavinama. Nema gorega nego kad se tuširaš, a ono mlaz jedva da izlazi iz glave tuša.


Traži ugovor obavezno jer "na crno" nemaš nikakva stanarska prava (pravovremenu obavijest o iseljenju i td.).


>>>Brucoš zabrinut i izgubljen: Odlikaš u srednjoj, a sad pada kolokvije – evo što mu savjetuju stariji kolege<<<


Stan neka bude što bliže centru ili fakultetu.


Nemoj biti svinja – čisti i održavaj stan. Nemoj doći u situaciju da ti je neugodno nekoga pozvati u stan jer unutra kao da je pala bomba.


Ako si mirniji tip, pokušaj sa stanom unutar obiteljske kuće. Šanse su da ćeš živjet i spavati mirnije i izbjeći neka negativna iskustva grada (haustore koji smrde po urinu, buku u sitne sate i sl.).


Ukoliko se odlučite na studentski dom, informirajte se među kolegama (ili na specijaliziranim portalima) o "glasu" koji bije svaki dom jer neki su bučniji, živahniji, drugi pak mirniji i pogodni za studente koji nisu ekstroverti ni željni svakodnevnog druženja i izlaženja.


I uživajte jer je iskustvo studiranja neponovljivo.


vodič za brucošebrucošisavjetiprvi koracipočetak studiranjapostani student

Prati nas na Instagramu!