P.S. u Akademska četvrt

Izmjene Pravilnika o pravu za smještaj u studentske domove – dodjeljivat će se dodatni bodovi

Studentski centar u Rijeci poziva na sve prijedloge koji će se razmotriti u svrhu novog Pravilnika

16. lipnja 2023 11:56
Riječki studentski dom

Riječki studentski dom Foto: Studentski centar Rijeka/Facebook

Akademska godina još uvijek službeno nije gotova, ali će uskoro krenuti nove prijave za smještaj u studentskim domovima diljem Hrvatske.

Natječaji za smještaj u studentskim domovima većinom se otvaraju tijekom srpnja, a studenti svoje rezultate o tome jesu li ostvarili pravo na smještaj ili ne, dobivaju sredinom ili krajem kolovoza. Iz Studentskog centara u Rijeci, na svojem službenom portalu Svjetionik, objavili su kako su trenutno izmjene postojećeg Pravilnika za smještaj u studentske domove.

Otvoreno javno savjetovanje

Naime, kako navode, u tijeku je javno savjetovanje kojim će se usvojiti novi prijedlog Pravilnika za smještaj u studentske domove, a on donosi nekoliko novih promjena u odnosu na postojeće stavke. Javno savjetovanje za ovu izmjenu iznimno je bitno jer će se razmotriti svaki komentar i prijedlog za izradu i objavu konačnog završnog i dopunjenog Pravilnika.

„Novi pravilnik za smještaj u studentske domove trenutno je predmet javne rasprave, što znači da svi zainteresirani mogu iznijeti svoje prijedloge i komentare“, napisali su iz riječkog SC-a.

Od noviteta u novom Pravilniku posebno se ističu oni koji direktno utječu na dodjeljivanje ostvarenih bodova za pravo na smještaj, temeljem raznih kriterija.

Promjena iznosa proračunske osnovice

Tako je možda i najvažnija primjena ta da više neće vrijediti dosadašnjih 65 posto proračunske osnovice već će se bodovi dodjeljivati svima, odnosno do 100 posto proračunske osnovice. Što znači da ograničenja neće biti jer će u nekom trenutku svi, možda, moći ostvariti pravo na smještaj.

Nadalje, dodjeljivat će se i dodatni bodovi kojih do sada nije bilo, a to se odnosi na one koji studiraju deficitarna zanimanja propisana na razini Republike Hrvatske. Do sada su se bodovi dodjeljivali samo za deficitarna zanimanja koja su bila propisana na razini županije.

Tko je član zajedničkog kućanstva?

Naposljetku, promjene će vrijediti i za definiciju zajedničkih kućanstava koje se definira kao „zajednica osoba, bez obzira na srodstvo, koje zajedno stanuju, zajedno privređuju i troše ostvarene prihode“.

Riječki SC navodi da se članovima kućanstva smatraju i djeca u procesu školovanja pa sve do završetka tog redovnog školovanja, a najkasnije do 26. godine života.

„Uzdržavatelj studenta smatra se članom njegova kućanstva i kada ne žive na istom prebivalištu ako je student u sustavu redovitog obrazovanja, a najdulje do navršene 26. godine života djeteta (osim u slučajevima kada se raskid obiteljskih odnosa može dokazati rješenjem nadležnih tijela“, stoji na web stranicama Svjetionika.
 

Još vijesti