P.S. u Vodič za brucoše

Bojite se sanitarne inspekcije u studentskim domovima? Studentice su nam otkrile je li to zaista tako strašno

Sanitarna inspekcija nekoliko puta u godini provjerava urednost i čistoću studentske sobe.

12. Siječnja 2024 10:21
Urednost i čišćenje studentske sobe

Urednost i čišćenje studentske sobe Foto: P.S./MojFaks/Canva

Sanitarne inspekcije dio su procedure i protokola svakog studentskog doma. Negdje se sanitarne inspekcije pojavljuju češće, negdje manje, ali one definitivno nisu nepoznanica svakom studentu koji živi u studentskom domu.

Sanitarna inspekcija ne znači da će vam zaista doći „inspektori“ u provjeru održavanja studentske sobe, već tu dužnost obavljaju domske spremačice i čistačice. Bez obzira na to, soba mora biti uredna, čista i održavana! Inspekcija obično pregledava cijelu sobu, od čistoće podova, ormarića, prozora, ali i kupaonica, ukoliko živite u studentskom domu unutar kojeg svaka soba ima svoju kupaonu.

No, kako to zapravo izgleda kada čistačice dolaze u provjeru čistoće sobe? O tome smo razgovarali s dvije studentice diplomskih studija koje već godinama žive u zagrebačkim studentskim domovima. Samim time, imaju iskustva i sa sanitarnim inspekcijama, posebno u studentskom domu „Cvjetno naselje“ gdje su inspekcije češće nego u drugim domovima.

Prigovor zbog grijanja

Marija živi u studentskom domu „Cvjetno naselje“ i njoj sanitarna definitivno nije nepoznanica. No, kako nam govori, inspekcija zaista nije strašna, a čistačice samo „bace“ pogled na sobu.

„Čistačice uđu, sekiraju ti sobu u par sekundi, zakorače u WC gdje bace pogled na WC školjku i tuš kabinu, razmaknu zavjesu i to je to. Nama su jedino prošle godine prigovorili za grijanje“, rekla nam je Marija.

Naime, osim čistoće sobe, pregledavaju se i drugi elementi na koje studenti trebaju pripaziti. Tako su Mariji prigovorile jer je imala otvoren prozor, a istovremeno upaljeno grijanje.

„To sam skužila da dosta prigovaraju za grijanje, tipa ako ti je radijator upaljen, a otvoren prozor, onda bezveze trošiš toplinsku energiju, a ti ne možeš biti bez otvorenog prozora u ovim sobama jer se ugušiš. Nije to neki ogromni prostor i potrebna je cirkulacija zraka, a opet ne možeš ni ugasiti skroz grijanje jer nije toplo“, dodala je Marija.

Problem kamenca na „Cvjetnom“

Osim Marije, Veronika ima iskustvo života i u studentskom domu „Cvjetno naselje“, ali i u studentskom domu „Stjepan Radić“. Trenutno se nalazi na „Savi“, ali sanitarna inspekcija prigovarala joj je dok je živjela u „Cvjetnom naselju“.

„Na Cvjetnom svaka soba ima svoju kupaonicu pa su to uvijek detaljno pregledavali. Najveći problem je bio kamenac u tušu. Cimerica i ja smo to stvarno redovito čistile, svaki tjedan smo ribale i glancale cijelo kupatilo, ali taj kamenac se tamo godinama taložio i mi smo ispale krive za njega. Prošle godine u drugom semestru nam je kontrola dolazila svakih mjesec dana i jednom je teta čistačica ušla u kupaonicu i sama pošpricala kamenac na podu ispod cijevi solnom kiselinom i rekla mi da to obrišem za par minuta“, objašnjava Veronika.

Kako nam govori, na „Savi“ kontrole nisu tako česte, niti tako stroge jer trenutno u sobi nema svoju kupaonicu, pa kako tvrdi, ni nemaju što detaljno pregledavati osim općenite čistoće sobe.

„Cimerica i ja samo za prošli pregled počistile sobu tip top. Čak smo oprale i roletu i vanjsku prozorsku dasku. Međutim, pregled uopće nije bio detaljan. Tri tete čistačice su nam pokucale na vrata i pitale me za iksicu. Uopće nisu ulazile u sobu“, dodaje Veronika.

Na „Savi“ inspekcije nisu stroge

Osim toga, objašnjava kako su joj u ovom slučaju inspekcije na „Savi“ čistačice rekle da vide kako im je soba uredna, iako su samo stajale na vratima. Sanitarne inspekcije u studentskim domovima uvijek su unaprijed najavljene.

Uprava studentskog doma na oglasnim pločama stavi obavijest kojom najavljuje studentima inspekciju, a napišu i datum od kojeg će se sobe pregledavati. Zato nemojte brinuti, imate vremena dovesti sobu „u red“, ali inspekcije nisu tako stroge kako mnogi misle.

Bez obzira na to, uvijek imajte na umu da vam je soba uredna i čista, kao da inspekcija dolazi svakog dana! Ukoliko trebaš pomoć za čišćenje sobe, provjeri tekst koji se nalazi OVDJE, u kojem smo pisali o savjete za urednost sobe prije dolaska sanitarne inspekcije.
 

Još vijesti