Petra Sokolić/Zrinka Planinčić u Postani student

Istražujemo kako je to živjeti u najvećem studentskom domu u Zagrebu, na popularnoj Savi

Iz očiju studentata.

18. listopada 2023 12:26
Kako je živjeti na Savi by Moj faks

Kako je živjeti na Savi by Moj faks Foto: Moj faks, Google karte/Canva

„Svi putevi vode u Rim“, no kad se nalazite na jugu gradske četvrti Trešnjevka, svi putevi vode na popularnu Savu, tj. studentski dom Stjepan Radić. Taj je kultni dio Zagreba dom za nekoliko tisuća studenata koji tamo žive, jedu, zabavljaju se i provode vrijeme u najljepšem dijelu đačkoga doba.

Studenti su se uselili prije otprilike mjesec dana, polako se nabavljaju skripte i zapisuju termini kolokvija, a na Savi se u menzama stvaraju gužve jer nisu svi restorani na radnoj temperaturi, naime, za ručak i večeru trebala bi biti otvorena tri restorana, no trenutno su otvorena samo dva i stvaraju se velike gužve. Poslije ručka se ne može počastiti nečim slatkim (osim kolača u menzama) jer slastičarna također još uvijek ne radi.

 

@buzzin_nova Kako je to živjeti na Savi?! Portal mojfaks.hr donosi odgovore 😎 #fyp #studenti #studentskidom #studiranje #faks #zagreb #studentskidomstjepanradic #foryoupage #viralvideo #sava ♬ Electro Swing with retro cool brass & piano(1088312) - Ponetto

 

Druga rak-rana studenata jesu problemi s praonicom rublja – teško je dobiti termin, no nedavno je uvedena online rezervacija termina, ako se i on ne uspije dobiti, studenti su primorani sušiti rublje u sobama ili balkonima.

Zloglasni 5. i 6. paviljon nisu tako strašni kako to glasna manjina predstavlja – dobro je što imaju više slobode pa mogu okrečiti prostor, dijele kupaonicu samo s cimerima, a mogu i staviti frižidere u sobu. Najveća je mana namještaj na kojemu se vidi da je služio mnogim generacijama.

vezano Studentski dom Lašćina Vodič za brucoše [ISPOVIJEST] 10 razloga zašto obožavam studentski dom na Lašćini – i to mišljenje nitko ne može promijeniti

Bezbrižni početak fakulteta, vrijeme bez ispita te bablje ljeto stanari iskorištavaju za druženja na tzv. krugovima – središnjem prostoru na Savi gdje se skupljaju ekipe i svatko ima svoju glazbu i briju, no nekad se skupe pa se mogu čuti i zvukovi gitare. Na buku su naviknuti svi, a ako se u decibelima pretjera, „na teren“ izlaze redari koji zamole da se vesele družine stišaju, no ne pamte se veći izgredi. 

vezano Umijeće pranja veša Vodič za brucoše Pranje rublja u domskim praonicama: Gdje kupiti žetone i kako rezervirati termin?

Katovi u paviljonima podijeljeni su na muške i ženske, sobe nemaju previše prostora, no zato je sanitarnih čvorova i tuševa dovoljno i gotovo nikad nema gužvi. Sanitarna inspekcija koja povremeno posjećuje sobe podrazumijeva jezikovu juhu ako niste odnijeli otpad ili su vam kreveti nepospremljeni.

vezano Kako do studentskog doma by Moj faks Vodič za brucoše Nisi siguran/a kako doći do studentskog doma? Mama može odahnuti jer smo za tebe snimili video uz koji se ne možeš izgubiti!

Balkoni služe za druženje, pauze za pušenje, može ih se iskoristiti i za učenje u miru – ne manje važno, treba spomenuti da pružaju lijep pogled na cijelu Savu tako da bi dodatne stolice ili barem klupice, slažu se studenti, bile pun pogodak.

Još vijesti