L.B. u Akademska četvrt

Ljetni smještaj za studente u Zagrebu ipak neće poskupjeti: Cijena ostaje jednaka kao i prošle godine

Studenti koji će ljeto provesti u Zagrebu ne moraju brinuti da će za smještaj morati izdvajati gotovo 45 posto više novca no dosad.

30. lipnja 2022 16:16
dvoriste, klupice, krugovi, sava

dvoriste, klupice, krugovi, sava Foto: MojFaks

Vijest o poskupljenju ljetnog smještaja u studentskome domu "na Savi" izazvala je nezadovoljstvo među studentima. No, čini se da svi oni koji su namjeravali koristiti ovu uslugu ipak ne moraju strahovati za svoj budžet.

vezano Bit će više mjesta ispod nadstrešnice! Akademska četvrt Drastično poskupio smještaj u domu tijekom ljeta: Evo koliko je viša cijena ove godine

Kako danas javlja Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, cijena smještaja u ljetnim mjesecima u studentskome domu "Stjepan Radić" ostat će 900 kuna, umjesto najavljenih 1300, koliko je trebalo iznositi poskupljenje.

Cijena primjerena usluzi

"Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Studentskog centra Zagreb definirana je cijena ljetnog smještaja u SN ‘Stjepan Radić’ u iznosu od 900,00 kn. Stav Studenskog zbora Sveučilišta u Zagrebu jest da je navedena cijena i više nego primjerena kvaliteti usluge, odnosno smještaja. Informacije o prijavi uskoro će biti dostupne na web stranici Studentskog centra, a dogovoreno je da su produžene do 15. srpnja", objavili su članovi Studentskog zbora na svojim Facebook stranicama.

Podsjetimo, 8. lipnja Studentski centar u Zagrebu na svojim je službenim stranicama objavio vijest o ljetnom smještaju, prijavama na isti, ali i povećanje cijene. Nakon revolta studenata i intervencije studentskih predstavnika, obavijest o višoj cijeni uklonjena je sa službenih stranica.

Nakon upita o razlozima poskupljenja, 10. lipnja javio nam se pomoćnik ravnatelja za sektor studentskog smještaja, Vlado Levak, te ukazao na to da Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne subvencionira ljetni smještaj studentima, a studenti stoga plaćaju "komercijalnu cijenu sobe".

Cijena ljetnog smještaja ipak se neće mijenjati Cijena ljetnog smještaja ipak se neće mijenjati Foto: screenshot via Facebook@Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

"Ljetni smještaj studenata odnosi se na razdoblje od 15. srpnja do 31. kolovoza. U navedenom razdoblju Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne plaća subvenciju za smještaj studenata, a studenti uglavnom iseljavaju iz studentskih domova te ostaje nekolicina njih smještena tokom ljeta. Navedeno razdoblje se odnosi na dio godine kada studenti nemaju akademske obaveze te se na njih primjenjuju komercijalne cijene smještaja koje su i tada osjetno niže nego za osobe koje turistički borave u studentskom domu", pojašnjava.

Cijena se nije mijenjala 12 godina

Levak nadalje podizanje cijene pravda s time da se ista nije mijenjala 12 godina i da je prihod i njima manji jer studenti unutar nove cijene plaćaju PDV.

vezano Problemi se svakim danom gomilaju. Akademska četvrt Ipak ništa od poskupljenja ljetnog smještaja: U samo nekoliko sati odluka opozvana

"Opravdanost dizanja cijene ljetnog smještaja za studente je u tome da se navedena cijena nije mijenjala zadnjih 12 godina. U cijenu je uračunat i PDV, što dodatno umanjuje prihod Studentskog centra u Zagrebu. Svakako valja naglasiti da je došlo do značajnog povećanja cijena energenata u posljednjih 12 godina (osobito u posljednjih godinu dana), a u najavi su i nova povećanja od jeseni 2022.", kazao nam je tom prilikom Levak.

vezano Zadarski studenti na udaru Vijesti Dva šoka: Prvo im podigli cijenu skoro za duplo, na kraju ukinuli ljetni smještaj, sada nemaju kuda

No, ako je suditi po pitanju predstavnika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, do poskupljenja unatoč svim ovim razlozima ipak neće doći.

Još vijesti