M. P. u Akademska četvrt

Muke splitskih studenata od 1. lipnja: „Bio sam prisiljen iznajmiti hostel na jednu noć“

Nepisano pravilo iseljenja prije sezone.

22. svibnja 2023 14:12
Studentski dom u Splitu

Studentski dom u Splitu Foto: Studentski dom Kampus Split/Facebook

Krajem ljetnog semestra, tisuće se splitskih studenata suočava s ogromnim problemom. Naime, pronalazak stana za dugoročan najam je gotovo nemoguć, a stanovi se uglavnom iznajmljuju do 1. lipnja.

Studentima su na raspolaganju tri studentska doma, a njihov kapacitet nije ni približno dovoljan sveukupnom broju studenata u Splitu. U takvim situacijama studenti su primorani tražiti podstanarstvo, a osim visokog najma tu je i nepisano pravilo iseljenja do 1. lipnja.

Ovakva situacija vlada godinama, studentski domovi zatvaraju svoja vrata sredinom srpnja, a samim time se i otvaraju za turiste po cijeni od 50 eura za noć. Ogorčeni studenti prisiljeni su pronaći zamjenski smještaj to jest privremeno rješenje za vrijeme ispitnih rokova, stoji na dalmacijadanas.hr.

Pitali smo studenta Ekonomskog fakulteta u Splitu kako se „snalazi“ u ovakvim situacijama.

„Već petu godinu za redom proživljavam iste muke, početkom lipnja iseljavam iz stana i tražim privremeni boravak. Jedne godine sam boravio kod prijatelja u domu, znao sam putovati, a jednom sam bio prisiljen iznajmiti hostel za jednu noć.“

„Razumijem i vlasnike stanova, sezona počinje i žele zaraditi što više novaca, a studenti im ne mogu platiti istu cijenu kao i turisti. Nadam se izgradnji barem jednog studentskog doma, a to ujedno vidim i kao rješenje ovog problema.“

 

Još vijesti