V.F. u Akademska četvrt

Nakon ukidanja Radijskog novinarstva na FPZG-u, studenti pokrenuli peticiju: Naveli tri zahtjeva

Žele priliku za razgovor s dekanom.

16. kolovoza 2023 12:22
Žele natrag Radijsko novinarstvo

Žele natrag Radijsko novinarstvo Foto: Canva

Već smo ranije pisali o ukidanju smjera Radijsko novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Iako se činilo kako će se studenti jednostavno morati pomiriti s odlukom uprave fakulteta, izgleda da ipak ne odustaju.

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti je objavio obrazac sa zahtjevima na kojem prikupljaju potpise. Na obrascu su tako naveli tri zahtjeva. Naime, studenti traže razgovor s dekanom, putem platforme ili uživo, raspisivanje natječaja za docenta za tiskano novinarstvo koji će predavati trenutno „zamrznute“ kolegije: Sportsko novinarstvo, Poslovno novinarstvo i Menadžment medija. Kao posljednji zahtjev navode povratak smjera Radijsko novinarstvo.

„Pretpostavljamo da je većina studenata upoznata s novonastalom situacijom na fakultetu, odnosno ukidanjem smjera Radijsko novinarstvo. I to zbog, kako dekan kaže: ‚Dva izborna kolegija koja je na radijskom smjeru vodio vanjski suradnik, a nastava i ispiti provodili su se na neadekvatan način.’ Zapošljavanje vanjskog suradnika za izvedbu dva predmeta, bez sudjelovanja nastavnika Fakulteta, je očito bila nesretna odluka i taj način nastave nije osiguravao kvalitetnu edukaciju koju bi studenti trebali dobiti. No, osim toga, dekan objašnjava kako ‚nije moguće pronaći zamjenu za profesora u roku od dva mjeseca’“, napisali su u objavi na Facebooku.

Odluka iskomunicirana putem MS Teamsa

Osim toga, pitaju se i zašto uprava nije reagirala na problem u vidu nastavničkog kadra koji je bio i ranije poznat i zašto se nije poduzelo ništa kako bi se osigurala kvaliteta nastave i kako bi se zaštitio interes studenata.

Studenti se žale i na to kako je ova odluka bila iskomunicirana putem platforme MS Teams na kojoj se inače objavljuju obavijesti vezane za fakultet i kolegije, a iz KSFPZG-a su rekli kako to smatraju neprimjerenim.

„Ukidanje radijskog novinarstva će značajno utjecati na studente i ostaviti dugotrajne posljedice - diskusija o istom ne može se svoditi na internetsku prepirku i dociranje“, istaknuli su u objavi.

Napomenuli su i kako postoje studenti koji imaju specifične novinarske interese i upisali su novinarstvo na FPZG-u isključivo zbog radijskog novinarstva.

„Nadamo se da ćete imati ugodno ljeto, iznijeli smo argumente koje smo imali. Vi ih sad možete procjeniti koliko su Vam valjani“, naveli su direktni citat dekana kojeg je iznio na raspravi na platformi MS Teams.

Objavi su priložili i Google obrazac gdje studenti novinarstva mogu upisati svoj JMBAG i fakultetsku e-mail adresu na koju će im stići dokument kojeg treba elektronski potpisati.

Još vijesti