V.F. u Akademska četvrt

Nova specijalizacija na Odjelu za sestrinstvo: Polaznike očekuju veće kompetencije i veće plaće

Prva grupa je počela sa specijalizacijom.

19. rujna 2023 16:08
Polaznike očekuju veće kompetencije

Polaznike očekuju veće kompetencije Foto: Canva

Ovog je ljeta Odjel za sestrinstvo Sveučilišta u Zadru ovo je ljeto počeo s novim programom kojeg Hrvatskoj financira Europska unija. Radi se o programu specijalizacija prvostupnika sestrinstava, zaposlenih u zavodima za hitnu medicinu.

Tako će polaznici nakon godinu teoretske i praktične nastave u bolnici dobiti veće kompetencije za pružanje prve pomoći ali i veće plaće, prenosi 057info.hr. Prvostupnici sestrinstva u tzv. timu dva, koji je po organizaciji sustava bez liječnika, do sada nisu mogli pomoći u hitnim slučajevima, primjerice anafilaktičkom šoku, jer ne smiju davati neke lijekove koji spašavaju život kao što je adrenalin.

Prva specijalizacija ove vrste u Hrvatskoj

Međutim, po završetku ove specijalizacije oni će imati pravo dati lijekove za koje do sada nisu imali ovlasti, istaknula je pročelnica Odjela, dr. sc. Nataša Skitarelić. Prva grupa na specijalizaciji ima 14 medicinskih sestara i tehničara iz Zadra, Šibenika i Gospića.

Radi se o prvoj specijalizaciji ove vrste u Hrvatskoj, a organizirana je preko sveučilišta na kojima postoji studij sestrinstva. Financiraju ju same ustanove koje su dobile novac preko EU programa NPP kojeg provodi Ministarstvo zdravstva.

Ipak, pročelnica zadarskog odjela za sestrinstvo ističe da to nije studijski program te kaže da se on organizira preko sveučilišta kako svi polaznici specijalizacije ne bi otišli u Zagreb već ostali u svojim sredinama raditi i obrazovati se s obzirom da je prema riječima dr. Skitarelić, to cjeloživotno učenje.

Izvor: 057info.hr

Još vijesti