V.F. u Akademska četvrt

Sveučilište se pohvalilo novom Znanstvenom knjižnicom: Studenti će se moći besplatno učlaniti

Korisnicima će biti dostupna sva svjetski relevantna znanstvena literatura.

5. Siječnja 2024 11:07
Zadarski studenti mogu koristiti novu knjižnicu

Zadarski studenti mogu koristiti novu knjižnicu Foto: Canva

Sveučilište u Zadru se može pohvaliti novom Znanstvenom knjižnicom koju od ove godine ima u svojem sastavu. Gradsko vijeće je prije dva mjeseca prenijelo osnivačka prava nad Znanstvenom knjižnicom na Sveučilište u Zadru, a bilo je najavljeno da će se ona otvoriti početkom godine.

Senat Sveučilišta u Zadru je 19. prosinca donio odluku o izmjenama i dopunama Statuta u kojemu je Znanstvena knjižnica uvrštena kao sastavnica Sveučilišta s pravnom osobnosti pod imenom Sveučilište u Zadru, Znanstvena knjižnica.

Rektor prof. dr.sc. Josip Faričić podsjeća da je na temelju odluke Gradskog vijeća od 17. listopada 2023. Sveučilište u Zadru je s Gradom Zadrom potpisalo ugovor o prijenosu osnivačkih prava 20. prosinca 2023. godine, prenosi portal 057info.hr.

Pripremljeni i ugovori za zaposlenike

Prvog radnog dana 2024. godine pokrenuta je i procedura pred Trgovačkim sudom u Zadru za prijenos osnivačkih prava. Osim toga, pripremljeni su ugovori za zaposlenike Znanstvene knjižnice jer oni po odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja prelaze u okrilje državnoga proračuna. Prve plaće po novom obračunu bit će im isplaćene za siječanj 2024. u veljači, najavio je rektor i dodao kako će se njima pridružiti i dosadašnji zaposlenici Sveučilišne knjižnice.

Ona će se u skladu sa zakonskim i statutarnim odredbama, reorganizirati kao podružnica Znanstvene knjižnice pod imenom Studentska knjižnica, novina koju je obznanio rektor u sadržajnom odgovor na novinarski upit.

Studenti će se moći besplatno učlaniti

Rektor je najavio i kako će se na Znanstvenu knjižnicu uskoro prebaciti i dio poslovanja koji se odnosi na online dostupne sadržaje putem različitih baza kojima imamo pristup preko Ministarstva znanosti i obrazovanja te onih baza kojima se pristup ostvaruje plaćanjem iz sveučilišnih sredstava.

Na taj način svim korisnicima Znanstvene knjižnice bit će dostupna sva svjetski relevantna znanstvena literatura, ističe zadarski rektor.

„Imenovao sam radnu skupinu koja priprema tekst novoga statuta, obavio sam razgovor s vrhunskim stručnjacima za ažuriranje programske osnove za izgradnju novoga objekta Znanstvene knjižnice u Novom kampusu, obavljamo pripreme za besplatno učlanjenje svih studenata i zaposlenika Sveučilišta, a pristupili smo i pripremama dokumentacije za sanaciju dijela krova i druge građevinsko-obrtničke radove“, kaže rektor Faričić.

Još vijesti