P.S. u Akademska četvrt

Održana prva konferencija studentskih zborova i udruga, Lakušić istaknuo krilaticu Sveučilišta: „Studenti u središtu“

Ovo je prvi događaj na temu studentskih zborova i udruga, a organizirao ga je novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

12. Siječnja 2024 16:09

Konferencija studentskih zborova i udruga Foto: P.S./MojFaks

Konferencija studentskih zborova i udruga - 2 Foto: P.S./MojFaks

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu Foto: P.S./MojFaks

Konferencija studentskih zborova i udruga - 4 Foto: P.S./MojFaks

Konferencija studentskih zborova i udruga - 5 Foto: P.S./MojFaks

Konferencija studentskih zborova i udruga - 6 Foto: P.S./MojFaks

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu danas je po prvi puta organizirao događaj pod nazivom „Konferencije udruga i zborova Sveučilišta u Zagrebu“.

U videu iznad možete vidjeti kako nam je bilo, a konferencije i paneli održali su se u novo zgradi Sveučilišta u Zagrebu, poznatijoj kao „SEECEL“, a sve u cilju zajedničkog upoznavanja i razmjenjivanja iskustva i korisnih praksi studentskih udruga, organizacija i studentskih zborova u Zagrebu.

Nova zgrada Sveučilišta u Zagrebu, Nova zgrada Sveučilišta u Zagrebu, Foto: P.S./MojFaks

Samim time, ovime žele postići i temelje za sve buduće suradnje. Prisustvovali smo na konferenciji gdje smo ujedno i razgovarali s predsjednicom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Ivonom Josipović, koja nam je otkrila kako su došli na ideju za organiziranje događaja na ovu temu.

„Ne znamo ni sami kako se točno izrodila ideja, pričali smo da organiziramo neku konferenciju, onda smo gledali što bi bilo najbolje za studente. Svaki drugi student u našem Studentskom zboru praktički je u nekoj udruzi pa smo došli na ideju da bi bilo idealno na jednom mjestu okupiti njih sve kako bi međusobno razmijenili svoje ideje, što oni rade u svojim udrugama i kako bi eventualno ovo bila prilika za neku daljnju suradnju“, rekla je predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu za MojFaks.

SZ će ustupiti svoje prostore udrugama

Osim toga, spomenula je i kako se brojne studentske udruge bore s određenim problemima koji ometaju njihov rad. Prvenstveni problem su prostorni kapaciteti za udruge, koje nemaju svoje prostore, tako da se u prijašnjim godinama apeliralo na osiguranje adekvatnih prostorija za nesmetani rad studentskih udruga.

Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivona Josipović, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Foto: P.S./MojFaks

No, Ivona nam je otkrila kako će Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu ustupiti svoje prostore u centru grada svim udrugama kojima je to potrebno za održavanje sastanak i aktivnosti.

O značajnosti ovog događaja razgovarali smo i sa Stipom Bumberom, predsjednikom udruge Financijski klub Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Osim što je predsjednik udruge i student Ekonomskog fakulteta, Stipe paralelno studira i Programsko inženjerstvo na Algebri, a bio je i jedan od panelista na današnjoj konferenciji.

Financijski klub educira studente

Sudjelovao je na panelu pod nazivom „Kako uspješno voditi studentsku udrugu?“, a za MojFaks ističe bitnost ovog događaja prvenstveno za sve studentske udruge, kao i za njihov Financijski klub.

„Meni je, prije svega, iznimna čast i to će puno značiti za našu udrugu. Općenito mislim da je ovo projekt od jedne iznimne važnosti da se priča o studentskim udrugama i zborovima, koja je njihova uloga, kako bi se studenti mogli pronaći i razvijati se osobno prije no što steknu neko karijerno iskustvo“, spominje Stipe za MojFaks.

Stipe Bumber, predsjednik udruge Financijski klub Stipe Bumber, predsjednik udruge Financijski klub Foto: P.S./MojFaks

Samim time, mnoge studentske udruge djeluju u svrhu edukacije, ali i organizacije, a njihov Financijski klub jedna je od tih udruga. Kako nam Stipe govori, njihovom klubu primarna svrha je edukacija studenata o financijama i ekonomiji.

Osim studentskih udruga, na fakultetima od iznimne važnosti znače i studentski zborovi. Zbog toga su i oni dio ove konferencije čiji bi krajnji pozitivan ishod mogao pokrenuti suradnje upravo između studentskih zborova i studentskih udruga.

Jedan kvalitetan projekt - cilj ispunjen

Tome se nada i Gordan Kragić, član Studentskog zbora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, ali i član predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

On je također bio jedan od panelista, a sudjelovao je u raspravi pod nazivom „Studentsko predstavništvo: izazovi i prilike“. Gordan govori da je i prije trebalo biti aktivnosti na ovakvu temu, a to govori iz osobnog iskustva, s obzirom na to da je dio čak dva studentska zbora istovremeno, ali se i nada ispunjenju cilja ovog događaja, odnosno konferencije.

„Cilj konferencije je da se u ovom coworkingu stvori klima koja će onda stvoriti kvalitetan projekt ili više udruga i studentskih zborova. Ako napravimo i jedan projekt koji će biti kvalitetan, možemo reći da smo uspjeli s ciljem konferencije“, zaključio je Gordan.

Lakušić ističe bitnost udruga i zborova

Prije početka konferencije, rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić, za medije je otkrio bitnost ovakvih studentskih događanja, ali je naveo i razloge koji to potkrjepljuju.

„Ovo je prilika da studentski zborovi i udruge pokažu što čine i što rade da organiziraju ovakvu konferenciju. Novi saziv Studentskog zbora upravo je to i izveo, dao si je truda, i ustvari je to prilika da se pokaže što mladi čovjek tijekom studiranja čini, radi, na koji način može svojim znanjem mijenjati svijet i na koji način pokazati da radom u udruzi, radom u timu pokazuje svoju inkluzivnost i kako se boriti za studentska prava, a kroz rad udrugama i u zborovima pokazuju zasigurno pokazuju jedan dio“, napomenuo je Lakušić.

Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Foto: P.S./MojFaks

Rektor je i uvodnim govorom i službeno otvorio konferenciju studentskih zborova i udruga gdje je istaknuo kako se upravo kroz ove navedene studentske organizacije unaprjeđuju studentske ideje, ali se stječu i prijateljstva od samog djelovanja.

„Studenti u središtu“

Osim toga, govori kako bi ova konferencija trebala biti poruka svim drugim studentskim zborovima da budu življi, aktivniji i motiviraniji nego do sada. Nerijetko spominje i krilaticu Sveučilišta u Zagrebu, koja glasi „Studenti u središtu“, čime studente stavljaju na prvo mjesto, ali i osnaživanjem poruke nakon završetka visokog obrazovanja.

„Svi vi studenti nakon fakulteta imate niti ovog Sveučilišta i njegovi ste promotori. Upravo ovdje ste stekli najbolje vještine, znanja i prijateljstva“, dodao je Lakušić u svojem uvodnom govoru.

Nadalje, svim nazočnima obratio se i Filip Peruško, zamjenik predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, koji je bio i jedan od glavnih organizatora ovog događaja.

Filip Peruško, zamjenik predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Filip Peruško, zamjenik predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Foto: P.S./MojFaks

Filip ističe bitnost za željom i radom ka boljem životu studenata, a tvrdi kako studentske udruge pružaju ono što studenti ne mogu naučiti niti na jednom kolegiju.

Održana i dva bitna panela

Nakon uvodnih govora, krenuli su već spomenuti paneli ove konferencije. Na prvom panelu pod nazivom „Studentsko predstavništvo: izazovi i prilike“ sudjelovala je predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Ivona Josipović, bivša predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, Bruna Bandula, kao i član Studentskog zbora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Gordan Kragić.

Iako nije jednostavno biti dio studentskog predstavništva, što su zaključili i sami članovi panela, ipak postoje druge stvari i drugi razlozi zbog kojih smatraju da je važno biti dio takve aktivnosti.

Konferencija studentskih zborova i udruga - 14 Konferencija studentskih zborova i udruga - 14 Foto: P.S./MojFaks

To je napomenuo i Gordan koji tvrdi da se studiranje ipak ne svodi samo na polaganje ispita, već se studenti tijekom akademskog života susreću i s drugim problemima gdje upravo jednu od bitnijih uloga ima studentsko predstavništvo, koje se bori za njihov glas i boljitak.

Na drugom održanom panelu pod nazivom „Kako uspješno voditi studentsku udrugu?“, sudjelovali su idući studenti iz ovih udruga: Marija Kosić – CPSA, Filip Čavić – FSB Racing Team, Mislav Majcan – HAZ UNIZG, Antonio Damjanović – KSET, Jana Kic – ELSA i Stipe Bumber iz Financijskog kluba.

No, konferencija nije jedini njihov događaj danas, s obzirom na to da su tijekom događaja najavili i party s početkom u 20 sati na kojeg su pozvali sve nazočne studente i predstavnike. Vjerujemo kako će inicijativa Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu zaista i uspjeti, a da je ovo samo jedan od prvih projekata novog saziva s pozitivnim ishodom.

 

Još vijesti