V.F. u Vijesti

Studentski zbor osigurao besplatne menstrualne potrepštine: Bit će dostupne na svim fakultetima i u domovima

Osigurali su 200 000 menstrualnih potrepština.

29. Siječnja 2024 16:44
Menstrualne potrepštine

Menstrualne potrepštine Foto: Canva

Menstrualno siromaštvo je tema o kojoj se sve češće priča, a pojedina hrvatska sveučilišta su odlučila osigurati svojim studenticama besplatne menstrualne potrepštine. Ovom se pokretu priključilo i Sveučilište u Zagrebu pa je tako Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu informirao studentice da su osigurali 200 000 menstrualnih potrepština koje će od ožujka biti dostupne svim studenticama Sveučilišta u Zagrebu.

Mnoge žene si teško mogu priuštiti menstrualne potrepštine koje su im nužno potrebne. Osim toga, često se zna dogoditi da ženi hitno treba uložak, a trenutno ga nema kod sebe.

Studentice Sveučilišta u Zagrebu neće više imati taj problem jer su iz Studentskog zbora naglasili kako će se ovaj projekt provoditi po svim fakultetima Sveučilišta, ali i po svim studentskim domovima kako bi potpuno iskorijenili menstrualno siromaštvo.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Studentski zbor UNIZG (@szzg.unizg)

 

„Mislim da je odlična vijest što će sve studentice imati pristup besplatnim ulošcima. Često se dogodi da nemaš uložak u torbi kad ti baš treba, a ne stigneš u tom trenutku otrčati u dućan. Osim toga, smatram da su ulošci osnovna higijenska potrepština i mislim da bi se oni trebali nalaziti u svim toaletima baš poput toaletnog papira i sapuna. Također, konačno mjesečnica više nije toliki tabu, a ove akcije doprinose tome da se o njoj priča bez srama“, prokomentirala je studentica Fakulteta političkih znanosti.

Dodala je i kako je često puta i sama vidjela situacije kad si žene nisu mogle priuštiti uloške.

„Neke moje prijateljice u osnovnoj i srednjoj školi si nisu mogle priuštiti dovoljno kvalitetne uloške. Mislim da je to neopisivo tužno. Ja sama nisam nikada bila u toj situaciji, ali priznajem da su i meni skupi jer se financiram sama pa sam svjesna svakog novčića kojeg potrošim. Ne mogu reći da mi je žao trošiti novac na menstrualne potrepštine, ali mislim da bi takve najosnovnije higijenske stvari trebale biti dostupne svima“, zaključila je.

Još vijesti