P.S. u Akademska četvrt

Dok ga jedni brane, ovaj profesor preporuča korištenje ChatGPT-a: „Usmjerava vas prema ideološkim pozicijama“

Pomalo neobično, ali profesor sa Sveučilišta Oxford svojim je studentima preporučio korištenje ChatGPT-a za pisanje eseja.

15. prosinca 2023 13:46
Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija Foto: Canva

Svima dobro poznati ChatGPT još uvijek je zabranjen za korištenje, barem teoretski. No, mnogi studenti ga koriste jer im pomaže u pisanju eseja, seminara i savladavanju gradiva za ispite ili kolokvije.

Mnogi profesori preziru ChatGPT i bilo koji drugi oblik umjetne inteligencije s obzirom na to da studentima pružaju u potpunosti točne ili u potpunosti netočne odgovore do kojih bi studenti trebali doći sami, bez tehnološke pomoći.

Neki profesori ne odobravaju umjetnu inteligenciju prvenstveno zbog (ne)točnosti informacija, iako su one već do sad dovoljno razvijene, ali i dalje pružaju neistine tvrdnje po pitanju nekih tema. No, ovaj profesor s Oxforda ima potpuno drugačiji pristup.

On svojim studentima dopušta da koriste ChatGPT u svrhu pisanja eseja, kako piše The Tab. Radi se o profesoru Steveu Newu, sa Sveučilišta u Oxfordu, koji je svojim studentima u smjernicama za pisanje eseja, ponudio mogućnost korištenja umjetne inteligencije.

Profesor tvrdi da AI olakšava

Time želi studentima olakšati pravilno usmjeravanje tvrdnji i teza za pisanje eseja o nekoj temi, ali ne dopušta da im ChatGPT u potpunosti napiše cijeli esej. Prema njegovom mišljenju, on bi im trebao olakšati samo u obliku orijentacije na zadanu temu.

„Ali dokument kojeg predajete mora biti baš. Morate napisati stvari iza kojih stojite. Umjetna inteligencija može u djeliću sekunde proizvesti eseje koji se referiraju na određene autore, ali vi biste trebali proizvesti uvjerljivu i čvrsto argumentiranu prozu temeljenu na dokazima u koje vjerujete“, rekao je profesor New.

No, svejedno tvrdi kako bi ih umjetna inteligencija mogla usmjeriti prema određenim intelektualnim ili ideološkim pozicijama koje su im potrebne za pisanje eseja na zadanu temu. Ukoliko studenti sa Sveučilišta u Oxfordu odluče koristiti umjetnu inteligenciju, moraju predati izjavu o njezinom korištenju unutar koje će točno navesti koju vrstu umjetne inteligencije su koristili i kako.

Oxford ne brani AI

Sveučilište Oxford tvrdi da kod njih ovakva tehnologija nije zabranjena, ali da studenti i dalje moraju biti „autori svojih radova“ ili će u protivnom biti istraženi zbog akademskog nepoštenja.
 

Još vijesti