V.F. u Akademska četvrt

Studenti na terenskom istraživanju bioraznolikosti faune pronašli jedinstvenu jedinku

Jedinka inače živi na dubinama do 40 metara.

26. veljače 2024 13:41
Studenti su pronašli zanimljivu jedinku

Studenti su pronašli zanimljivu jedinku Foto: Canva

Studenti Fakulteta prirodnih znanosti u Puli su tijekom terenskog istraživanja bioraznolikosti faune pronašli zanimljivu jedinku. Naime, studenti su imali terensko istraživanje u Vinkuranskoj vali tijekom kojeg su u ljušturama odumrlih plemenitih periski pronašli jedinku puža stražnjoškržnjaka Antiopella cristata.

Primjerak je veličine oko 1 cm, a rasprostranjen je duž obale Europe, prenosi Morski.hr.

Inače, ova vrsta puža karakteristična je po brojnim narančastim izdancima (ceratama) plavičastih vrhova koji se pružaju iz cijelog tijela. Ipak, za razliku od nekih drugih vrsta stražnjoškržnjaka, ovaj puž ne posjeduje sposobnost preuzimanja žarnih stanica iz žarnjaka kojima se hrani, budući da su mu hrana uglavnom mahovnjaci iz rodova Acyonidium, Bugula, Cellaria i Bicellariella, objasnili su s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli.

Antiopella cristata se tako često može naći na sjeveru Norveške kroz Britansko otočje i francusku atlantsku obalu. Također je zabilježen u marokanskim vodama, kao i u zapadnom Sredozemnom moru. Nalazi se na dubinama do 40 metara, samo u mirnoj, čistoj vodi, na tvrdom supstratu u sublitoralnoj zoni.

Još vijesti