V.F. u Akademska četvrt

Studenti PMF-a u drugom semestru mogu slušati novi izbroni kolegij

Kolegij je razvijen u suradnji PMF-a i tvrtke AVL.

22. veljače 2024 14:01
Student u knjižnici

Student u knjižnici Foto: Canva

Studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu moći će u ljetnom semestru slušati novi izborni kolegij pod imenom „Podatkovno inženjerstvo“. Radi se kolegiju na kojem će studenti moći naučiti više o pohranjivanju, obradi i analizi velikih količina podataka te podatkovnom inženjerstvu u oblaku koristeći suvremene tehnologije poput Dockera, Prefecta, PostgreSQLa, TimescaleDBa, Databricksa, Apache Superseta, Sparka i Kafke i sve to na stvarnim primjerima iz svakodnevne prakse stručnjaka iz tvrtke AVL.

Kolegij „Podatkovno inženjerstvo“ je razvijen u sklopu zajedničkog istraživačko-stručnog projekta AVL-a i PMF-a.

Kako se prijaviti?

Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail helena.marcius@math.hr do 26. veljače 2024., a popis studenata koji su ostvarili pravo na upis bit će objavljen 29. veljače 2024. godine. Napominju da je u predmet e-maila potrebno staviti „Podatkovno inženjerstvo“, a u samom e-mailu treba navesti JMBAG, ime, prezime, svoj studij i godinu studija. Prvo predavanje održat će se u tjednu od 4. do 8. ožujka 2024. godine.

Inače, kako navode na stranici PMF-a, tvrtka AVL-AST d.o.o. osnovana je 1996. godine sa sjedištem u Zagrebu kao članica AVL List GmbH. AVL-AST kao strateški partner kreira i implementira softverska rješenja za simulaciju, testiranje i optimizaciju svih vrsta pogonskih sustava za putnička i gospodarska vozila, te se sve više okreće proizvodnji softvera i elektrifikaciji. Značajan su partner velikom broju proizvođača automobila diljem svijeta koji zbog strogih ekoloških standarda i smanjenja potrošnje goriva moraju kontinuirano poboljšavati svoje proizvode.

 

Još vijesti