V.F. u Karijera

Kako se pripremiti za razgovor za posao? Uz ove savjete ostavit ćeš najbolji dojam

Prvi razgovor je uvijek najstresniji.

13. studenog 2023 15:59
Dođi pripremljen

Dođi pripremljen Foto: Canva

Ako si dosada tražio samo studentske poslove, vjerojatno nisi ni trebao doći na razgovor za posao. Čak i ako jesi, razgovor vjerojatno nije bio izrazito traumatičan. Ipak, kad budeš tražio posao u struci ili kad se budeš zapošljavao, vjerojatno ćeš ići na razgovore za posao svako malo. Vjeruj nam, prvi će ti biti najteži, ali kasnije ćeš već znati kakva pitanja očekivati i kako je poželjno oblikovati svoje odgovore. Donosimo ti nekoliko savjeta koji će ti pomoći da bez problema odradiš i taj prvi razgovor i ostaviš najbolji mogući dojam.

1. Temeljito istraži tvrtku

Proguglaj tvrtku i zapamti sve temeljne informacije o njoj. Naravno, ne moraš pamtiti godinu kada je osnovana, ali informiraj se o tome koja su njihova načela, koja im je misija i vizija. Detaljno se informiraj o radnom mjestu za koje se ti prijavljuješ. Ove će ti informacije omogućiti da lakše vodiš razgovor, ali ćeš moći i impresionirati svog poslodavca. Osim toga, računaj da bi te čak sam poslodavac mogao pitati što misliš ili znaš o tvrtki u kojoj bi mogao dobiti posao.

2. Predvidi pitanja

Ne možeš predvidjeti sva pitanja koja će te pitati, ali neka su jednostavno neizostavna pa bi bilo najbolje unaprijed smisliti odgovore na njih. Budi siguran da će te poslodavac pitati o tvojim prijašnjim iskustvima, očekivanjima po pitanju novog posla, o tvojim prednostima i slabostima, hobijima… Vjerojatno će te poslodavac zamoliti da mu ispričaš nešto o sebi. Nemoj pričati doslovno sve ono što si već napisao u životopisu. Zamisli da su ti informacije iz životopisa samo smjernice, a u razgovoru reci sve ono što nisi napisao. Istakni zašto si baš ti savršena osoba za taj posao, a nije loše ubaciti pokoju nevinu šalu.

Razmisli gdje vidiš samog sebe u budućnosti jer bi i to moglo biti jedno od pitanja. Osim toga, nemoj pokušavati izmisliti iskustvo koje nemaš. Moguće je da će te poslodavac pitati što si naučio na prošlom poslu, a ti nećeš imati što odgovoriti ako ga nisi ni imao.

3. Nemoj kritizirati bivše poslodavce

Ako čuješ da neki tvoj novi potencijalni prijatelj priča loše o svojim prošlim prijateljima, nećeš imati baš lijepo mišljenje o njemu. Ako izađeš na dejt s osobom koja ti loše priča o svojem bivšem dečku ili curi, vjerojatno nećeš htjeti vezu s  tom osobom. Ako tvoj poslodavac čuje da kritiziraš prošlog, vjerojatno te neće htjeti zaposliti. Umjesto da ogovaraš bivšeg šefa, jednostavno reci da tvoj prošli posao nije bio za tebe ili da nisi bio zadovoljan. Općenito govoreći, izbjegavaj negativan ton. Čak ako i jesi pesimistična i negativna osoba, izbjegavaj to pokazati.

4. Pripazi na neverbalnu komunikaciju

Sve što radiš i kako se ponašaš ostavlja određeni dojam. Odjeni neku poslovnu odjeću, pripazi da se ne našminkaš previše napadno i da ne staviš prejaki parfem. Najbolje dođi na razgovor deset minuta prije dogovorenog vremena. Ako dođeš prerano, odat ćeš svoju nesigurnost. Kašnjenje ne dolazi u obzir. Budi ljubazan prema svakoj osobi koja te dočeka, a ne samo prema poslodavcu.

5. Postavi pitanja

Na kraju će te poslodavac pitati imaš li kakvih pitanja. Najbolje bi bilo da postaviš nekoliko pitanja da pokažeš da ti je zaista stalo do tog posla, a razmisli i o pitanjima na koja zaista želiš znati odgovore. Ako se radi o novijoj kompaniji, pitaj gdje oni sebe vide u budućnosti. Svaka tvrtka ima svoja glavna načela i misiju i viziju, a ti možeš zamoliti poslodavca da ti kaže nešto više o tome. Možeš ga pitati koje će biti tvoje dnevne obaveze ako dobiješ taj posao i koje bi točno vještine trebala imati osoba koja se za njega prijavljuje. Na kraju intervjua obavezno zahvali poslodavcu na razgovoru, a nije loše poslati i kratki e-mail u kojem mu se zahvaljuješ na vremenu.

Još vijesti