P.S. u Karijera

Jedna djelatnost zarađuje daleko više od drugih: Izašli podaci o prosječnoj hrvatskoj plaći u 2022. godini

Ukoliko studirate ili planirate studirati unutar ove djelatnosti, najviše ćete zarađivati

28. srpnja 2023 12:39
Novčanice eura

Novčanice eura Foto: VAKS-Stock Agency/Shutterstock

Hrvatska financijska agencija, poznatija kao Fina, objavila je novo izvješće o prosječnom mjesečnoj neto obračunatoj plaži zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj, po područjima djelatnostima u 2022. godini.

Svake godine izlazi novo izvješće za onu prethodnu godinu, unutar kojeg je i izračunata prosječna hrvatska neto plaća. Tako ona prema najnovijem izvješću Fine iznosi 6.973 što je povećanje od 9,7 posto s obzirom na to da je prethodne prosječna plaća bila u iznosu od 6.356 kuna.

Jedna djelatnost prednjači po zaradi

Osim povećanja prosječne neto plaće, izvješće donosi i podatke o tome u kojim područjima i djelatnostima je došlo do najviših povećanja, kao i o onim djelatnostima čije su plaće čak i manje od prosjeka.

Tako iz Fine navode da najviši iznos mjesečne plaće zarađuju radnici iz sektora informacija i komunikacija, rudarstva i vađenja, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, a naposljetku i u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Sektor informacija i komunikacija ima najveću prosječnu neto plaću obračunatu u 2022. godini i to u iznosu od 10.956 kuna. Djelatnosti koje imaju plaće manje od prosječne poduzetnika Hrvatske, prema Fininim podacima su građevinarstvo i trgovina na veliko i malo. Cijelo izvješće možete preuzeti OVDJE.

Nova StudiGO epizoda otkriva je li studiranje izvan Hrvatske toliko lagano kako svi tvrde →


 

Još vijesti