Moj Faks u Karijera

U kojem se sektoru mladi iz EU-a najviše zapošljavaju te koliko politika podržava tu industriju teme su znanstvene konferencije koja se održava na zagrebačkom sveučilištu

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba.

14. rujna 2023 16:26
Ideja

Ideja Foto: RoseRodionova/Shutterstock

Na Sveučilištu VERN' današnjim je danom završio prvi dio multidisciplinarne znanstvene konferencije „Creative Future Insights 2023 – Creativity 360˚“. Na konferenciji su se okupili brojni stručnjaci iz područja kreativnih industrija koji će još sutra, 15. rujna diskutirati o daljnjem razvoju kreativnih industrija.

Na otvaranju konferencije rektor Sveučilišta VERN' prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila je naglasio da se nazivom konferencije želi poručiti da je kreativnost svuda oko nas i da je ona postala ključni element ne samo umjetnosti, već i gospodarskih i društvenih aktivnosti.
„Pokrenuli smo konferenciju iz razloga što je VERN' moderno i kreativno sveučilište na kojem se izvode studiji iz područja kreativnih industrija. Osim toga, želimo promovirati kreativne industrije u Hrvatskoj i povezivati dionike te znanstvenim istraživanjem doprinositi razvoju javnog dijaloga o temama kreativnosti, održivosti i poticanja razvoja.“

Ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture i sporta RH, Anja Jelavić na otvaranju je pojasnila koliki je značaj kreativnih industrija u Hrvatskoj te naznačila kako su one 2019. dostigle svoj vrhunac. „Korona kriza je nanijela štetu cijelom sektoru, a najviše djelatnostima koja su pretpostavljala javna okupljanja i podsektorima kao što su glazba, izvedbene umjetnosti i film gdje je pad prihoda iznosio i do 40 posto.“

Uvodno izlaganje na otvaranju konferencije održala je dr. h. c. mult. Doris Pack, nekadašnja predsjednica Odbora za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta, koja je na nekoliko primjera istaknula na koji se način potiče razvoj kreativnih industrija u EU, s posebnim osvrtom na Njemačku i Francusku.
„Cijeli sektor i dalje trpi posljedice covid krize, zbog nestabilnost i nesigurnosti, a tu ključnu ulogu moraju odigrati tzv. osiguravajući fondovi jer investiranje u kulturu je ulaganje u ekonomiju. Kreativni sektor u Europi zapošljava milijune ljudi koji stvaraju 4,2% BDP-a Europske unije. Kulturni i kreativni sektor značajno doprinose zaposlenosti mladih jer se oni u prosjeku više zapošljavaju u ovom nego u bilo kojem drugom sektoru. Zajedničkim naporima Europskog parlamenta i Komisije budžet za program kreativne Europe za narednih sedam godina povećat će se sa 1,46 na 2,2 milijarde eura.“

Prvoga dana konferencije održana je panel diskusija na temu „Važnost održivosti u području kreativnih i kulturnih industrija na europskom nivou“ u kojoj su sudjelovali Nina Hauser (Green Filming - Austrijski filmski institut), April Sotomayor (We are ALBERT) te producentica Morana Ikić Komljenović (Little Red Dot, Distribute This!).

Nakon znanstvenih i stručnih sesija i prezentacija radova, sudionici su za kraj dana pogledali film „GRETA“ redatelja Nathana Grossmana.

Dvodnevnu međunarodnu znanstvenu konferenciju „CREATIVE FUTURE INSIGHTS 2023 – CREATIVITY 360˚“ zajednički organiziraju Sveučilište VERN', Ekonomski institut Zagreb i DKE – Ured MEDIA Hrvatske, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, dok se projekcije održavaju u suradnji s Udrugom Restart.
 

Još vijesti