L.B. u Karijera

Ovo su najtraženiji poslovi u Hrvatskoj! Evo za koje vam treba diploma, a za koje uopće ne

Provjerite za koliko vam je poslova na kojima ćete najbolje zarađivati uopće potrebna diploma…

25. Siječnja 2023 15:48
Ovako izgleda ovotjedni pregled studentskih poslova.

Ovako izgleda ovotjedni pregled studentskih poslova. Foto: sebra via Shutterstock

Portal MojPosao proveo je analizu tržišta rada koja je otkrila interesantne trendove što se zapošljavanja i visina plaća tiče. Iako je prošla godina u Hrvatskoj bila svojevrsni rekorder što se ponude posla tiče te se doslovno tražio zaposlenik više, šanse da će i ove godine biti tako manje su.

Prema podacima portala MojPosao 2022. je bila rekordna u broju objavljenih oglasa kojih je bilo više od 84.000, 13 posto više nego 2021. te 22 posto više nego 2019. godine, prije izbijanja pandemije koronavirusa. Na njih je pristiglo 1,5 milijuna prijava, 8 posto više nego 2019, piše Poslovni.

Za najtraženije poslove – ne treba vam diploma

Antonija Bušić Crnković, senior istraživačica portala MojPosao, otkrila je i koji su to najtraženiji poslovi na domaćem tržištu rada. Osim trgovaca, koji su uvijek „vruća roba“, traženi su i konobari, skladištari, vozači te kuhari.

Treba primijetiti da vam za ove najtraženije poslove neće trebati diploma fakulteta štoviše, upravo su radnici srednje stručne spreme najtraženiji na domaćoj „burzi“! Čak 52 posto oglasa odnosi se upravo na osobe sa SSS kvalifikacijom.

Što s VSS kadrom?

Što se tiče osoba s diplomom, od visokoobrazovanog kadra najtraženiji su programeri te osnovnoškolski učitelji.

Najveći porast broja oglasa u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu bilježi ipak kategorija ljudskih resursa, u kojoj je objavljeno čak 45 posto više oglasa prošle godine u odnosu na pretprošlu. Ako pak 2022. usporedimo s 2019. godinom, najveći rast broja oglasa za posao bilježi arhitektura (čak 69 posto), dok je za ljudske resurse taj postotak nešto niži i iznosi 56 posto.

Ono što bi moglo razveseliti mlade koji upravo ulaze na tržište rada, a nemaju radnog iskustva, je da ono nije toliko važno poslodavcima! Naime, čak 60 posto poslodavaca radno iskustvo ne smatra ključnim faktorom prilikom zapošljavanja i selekcije kandidata.

Osim radnog iskustva, čini se da više ne vrijedi ni ona: „Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš!“ Samo 35 posto poslodavaca traži poznavanje engleskog jezika prilikom zapošljavanja.

izvor: poslovni.hr

Još vijesti