M. P. u Laganini

Pripremite dekice, ovo se ne viđa često! Večeras je na nebu poseban događaj

Moguće ga je vidjeti golim okom.

30. kolovoza 2023 12:08
Zemljin prirodni satelit

Zemljin prirodni satelit Foto: Canva

Danas ćemo golim okom moći vidjeti plavi supermjesec, to je inače rijetka nebeska pojava koja se događa jednom u 10 do 20 godina.

Naime, Mjesec je supermjesec onda kada dosegne točku koja je najbliža Zemlji u svojoj orbiti, a ta pojava je poznatija pod pojmom perigej. Ovaj supermjesec bit će udaljen oko 357,3 tisuće kilometara, prema izračunu umirovljenog astrofizičara Freda Espenaka, a to ga čini najsvjetlijim mjesecom u godini.

Ovo je drugi puni mjesec koji se pojavljuje u istom mjesecu. Obično ih bude 12 u godini, a ponekad se pojavi još jedan dodatni. Supermjeseci sami po sebi nisu rijetki, a obično ih ima tri ili četiri godišnje. Zato su plavi mjeseci rjeđi, a prema podacima američke svemirske agencije NASA-e sljedeći će izići 2037. godine.

Ako vremenski uvjeti u vašim krajevima ne budu povoljni za promatranje ovog prirodnog spektakla s vašeg područja, imate sreće jer astronom Gianluca Masi iz Rima, Italija, vodit će besplatni livestream događaja putem virtualnog teleskopskog projekta.

Livestream će započeti u 23:30, 30. kolovoza, stoji na poslovni.hr.

Još vijesti