V.F. u Vijesti

Znat ćemo koliko je sati na Mjesecu? Svemirske agencije bi uskoro mogle odrediti vremensku zonu na Mjesecu

Planiraju desetke misija na Mjesec.

6. ožujka 2023 13:41
Mjesec

Mjesec Foto: Pen_ash via Pixabay

Čini se kako ćemo uskoro znati koliko je sati na Mjesecu. Naime, svemirske organizacije razmatraju da Mjesecu daju vlastitu vremensku zonu.

Deseci lunarnih misija, uključujući one za izgradnju baza i drugih staništa na Mjesecu, planirani su za desetljeće koje slijedi, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Žele lunarno vrijeme koje će biti međunarodno prihvaćeno

Svemirske organizacije započele su rasprave o mjerenju vremena na Mjesecu u ESA-inom tehnološkom centru ESTEC u Nizozemskoj u studenom 2022, izvještava Sky News.

„Složili smo se oko važnosti i hitnosti definiranja zajedničkog lunarnog referentnog vremena, koje je međunarodno prihvaćeno i na koje se mogu pozivati svi lunarni sustavi i korisnici. Sada se pokreću zajednički međunarodni napori kako bi se to postiglo“, rekao je Inženjer ESA-inog navigacijskog sustava Pietro Giordano.

Ključno za navođenje i navigaciju

Sve do sada, svaka nova misija na Mjesec odvijala se na vlastitoj vremenskoj skali, s antenama dubokog svemira koje su se koristile za sinkronizaciju kronometara na brodu s vremenom na Zemlji.

Osim što astronauti i zemaljski kontrolori mogu odrediti vrijeme na Mjesecu, potreba za standardnim mjerenjem vremena u svemiru također je ključna za navođenje i navigaciju.

Baš kao što GPS sustavi na Zemlji zahtijevaju preciznu koordinaciju i vrijeme, tako će zahtijevati i bilo koja infrastruktura koja je izgrađena i kojom se upravlja na Mjesecu.

Planiraju dvije misije na Mjesec u isto vrijeme

NASA-ina postaja Gateway služit će kao višenamjenska ispostava koja kruži oko Mjeseca kada počne s radom negdje nakon studenog 2024. godine. Bit će otvorena za boravak astronauta i pružat će podršku ljudima da se vrate na površinu Mjeseca.

U međuvremenu, ESA će spustiti vlastiti lender Argonaut na Mjesec. Ove misije neće raditi samo na Mjesecu ili oko njega u isto vrijeme – one će također biti u interakciji i potencijalno međusobno prenositi komunikaciju i obavljati zajednička promatranja.

Izvor: Sky News

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Studenti šalju hrčka Homku u svemir: Postat će prvi astronaut svoje vrste

vezano Zanimanja Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta među najbolje plaćenim industrijama u Hrvatskoj. Karijera Zagrebački fakultet s najbolje plaćenim zanimanjima održava „Dane otvorenih vrata“: Evo do kada traju i gdje se prijaviti

Još vijesti