V.F. u Laganini

Danas obilježavamo Darwinov dan: Njegove kontroverzne teorije su potpuno promijenile znanstvena razmišljanja

Njegova se knjiga potpuno rasprodala u jednom danu.

12. veljače 2024 11:58
Charles Darwin

Charles Darwin Foto: Canva

Na današnji dan, 12. veljače, slave se rad i postignuća jednog od najslavnijih, ali i najkontroverznijih prirodoslovaca na svijetu. Njegova knjiga „O podrijetlu vrsta“ je šokirala javnost te se u potpunosti rasprodala prvi dan. Charles Darwin je poznat kao otac teorije evolucije, a njegova su otkrića zauvijek promijenila znanstvena razmišljanja diljem svijeta.

Otkrića i teorije Charlesa Darwina ne bi bile moguće bez njegovog putovanja brodom Beagle. Dok je putovanje trajalo gotovo pet godina, jedno od najznačajnijih i najvažnijih zaustavljanja bilo je na otočju Galápagos. Galápagos je skupina vulkanskih otoka u blizini obale Ekvadora koja se na kraju pokazala vitalnom stanicom prilikom pisanja njegovog slavnog djela „O podrijetlu vrsta“, kako piše TestBook.

Ovi su otoci bili značajni jer su u geološkom razdoblju nedavno napravljeni i njihov je položaj odvojen od kopna, ali još uvijek sadrže široku raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Još zanimljivije, čak i unutar lanca otoka, Darwin je uspio pronaći jasne razlike između sličnih vrsta na različitim otocima. To je na kraju dovelo do njegove revolucionarne teorije prirodne selekcije. Prirodna selekcija kaže da različite mutacije i prilagodbe uzrokuju razlike u preživljavanju i reprodukciji što uzrokuje da određene prilagodbe traju tijekom vremena.

Proces prirodne selekcije

Jedna od ključnih vrsta koju je Darwin proučavao na otočju Galápagos bila je skupina ptica poznata kao „Darwinove zebe“. Te su ptice imale slične oblike, veličine i boje, ali su se prilagodile različitim okruženjima na otocima i ispunjavale različite uloge poznate kao „niše“. Darwinove zebe imale su različite kljunove prikladne za različitu hranu poput sjemenki i insekata.

Teorija evolucije Charlesa Darwina jedna je od najvažnijih znanstvenih ideja u povijesti biologije. Teorija tvrdi da vrste evoluiraju tijekom vremena kroz proces koji se zove prirodna selekcija. Prirodna selekcija je mehanizam promjene u kojem je veća vjerojatnost da će jedinke s dobrim osobinama preživjeti i razmnožavati se, prenoseći te osobine na sljedeću generaciju. Tijekom vremena, akumulacija korisnih svojstava dovodi do razvoja novih vrsta.

Kritizirali ga zbog teorija

Prema Darwinovoj teoriji, evolucija se odvija postupno tijekom dugih vremenskih razdoblja kroz akumulaciju malih promjena. Taj se proces često naziva mikroevolucija. Makroevolucija se, s druge strane, odnosi na promjene većih razmjera koje rezultiraju stvaranjem novih vrsta i taksonomskih skupina više razine.

Zbog svojeg je rada bio i ismijan pa su ga često prikazivali u karikaturama u obličju majmuna. Njegovu teoriju o razvijanju različitih vrsta iz jedne su mnogi znanstvenici kritizirali, a crkveni predstavnici su ga kritizirali jer su smatrali da teorija o prirodnoj selekciji poriče utjecaj Boga na stvaranje čovjeka.

Ipak, danas je teorija evolucije općeprihvaćena, a mnogi znanstvenici na današnji dan odaju počast Darwinu i njegovim postignućima.

Još vijesti