M. P. u Laganini

Preskačete doručak? Studija pokazala što se tada događa u našem tijelu

Posljedice za organizam.

22. prosinca 2023 12:52
Zdrav doručak

Zdrav doručak Foto: Canva

Vjerujemo da ste bezbroj puta čuli kako je doručak najvažniji obrok u danu, a to je i prvi izvor energije za dan koji se nalazi pred vama. No, je li to mit ili istina?

Određene studije pokazuju da je zdrav doručak povezan s većim unosom hranjivih tvari tijekom dana i boljom kvalitetom prehrane. Isto tako, važno je razumjeti koje su posljedice preskakanja doručka i što se tada događa u našem tijelu.

Prvo i najvažnije jest razina šećera u krvi, preskakanjem unosa hranjivih tvari iz uravnoteženog doručka može pasti razina šećera u krvi i možete se osjećati umorno i nesposobno. Samim time, na taj način ćete i teže kontrolirati razinu šećera u krvi jer i sama prirodno opada nakon buđenja.

Uz to, doručak može donijeti bitne hranjive tvari koje pokreću vaš mozak i tako poboljšava koncentraciju. Jedna studija iz 2017. godine je pokazala da preskakanje doručka utječe na kognitivne performanse tijekom dana.

Isto tako, može utjecati i na usporavanje metabolizma, što može rezultirati debljanjem. Još jedna negativna strana je poremećen osjećaj za glad, to jest intenzivna želja za jelom tijekom dana, piše eatthis.com.

 

Još vijesti