M. P. u Laganini

Snimka neobične pojave: Stručnjak objasnio fenomen šumskog tla koji diše

Pomiče se naprijed i natrag.

23. kolovoza 2023 13:13
Nevjerojatan fenomen

Nevjerojatan fenomen Foto: Canva

Društvene mreže je preplavio videozapis koji prikazuje jednu posve neobičnu pojavu, a na snimkama se može vidjeti tlo koje diše.

Naime, nije riječ o optičkoj varci jer to se doista događa u jednoj šumi u Kanadi. Ta snimka je šokirala mnoge korisnike društvenih mreža, a jedan stručnjak je nastojao objasniti javnost o kakvom je fenomenu zapravo riječ.

Videozapis je snimljen u dijelu šume u Quebecu (Kanada), a na snimci se vidi kako se tlo pomiče naprijed i natrag. Mnogima to izgleda kao živa, svjesna šuma, za koju se može reći da diše. Meteorolog iz Meteorološkog saveza u Quebecu, Mark Sirois, je za novinare Time-a objasnio o čemu se tu točno radi.

 

 

Spomenuti meteorolog govori da se u tom fenomenu savršeno poklopilo nekoliko važnih elemenata, a time je i nastala neobična scena koja je vidljiva na videozapisu. Objasnio je da ako malo bolje pogledate drveće u pozadini, jasno se vidi da je vjetar u tom trenutku bio vrlo jak. Osim toga, šumsko tlo je prekriveno mahovinom, a to korijenju mlađih stabala ostavlja prostora za gibanje u mekanome mediju.

Dodao je da vjetar ljulja drveće, a tako i automatski korijenje podiže tlo. Takva pojava ostavlja dojam kao da šuma diše, a s njime dijele mišljenje i drugi meteorolozi, stoji na green.hr.

 

Još vijesti