M. P. u Laganini

Hrvatica s američkom adresom: „Povratak u Hrvatsku bila mi je najbolja odluka u životu“

Američke tendencije koje bi šokirale prosječnog Hrvata

24. veljače 2023 15:52
Zastave

Zastave Foto: Leonid Altman/Shutterstock

Često se govorio o razlikama u mentalitetu kod Hrvata i Amerikanaca, a Hrvatica Jelena Čolak s američkom adresom, na svom TikTok profilu na šaljiv je način opisala nekoliko američkih tendencija koje bi šokirale prosječnog Hrvata.

Naručivanje kave za blagajnom i nošenje te iste kave za svoj stol opisala je kao glavni grijeh, a još jedna od razlika u ugostiteljstvu je da u restoranima rezervacija traje 90 minuta, nakon isteka vremena gosti su dužni prepustiti svoj stol sljedećima na redu.

Činjenica koja ju je zapravo oduševila jest mogućnost skretanja desno kada je na semaforu upaljeno crveno svijetlo, ovo pravilo vrijedi uvijek, osim u slučaju kada prometni znak nalaže drugačije. Odstupanje od tog pravila je većinom prisutno u zoni osnovne ili srednje škole za vrijeme trajanja nastave.

@jelenamcolak

američke tendencije koje bi stavile prosječnog hrvata u komu

♬ american things that would put croatians in a coma - JELENA

 

Većinom su u odjeveni u sportskom izdanju, a u situacijama kada na sebi imaš obične hlače, ne možeš izbjeći pitanje „Gdje si se sredila?“. Kada su u pitanju novci, razlika je ta što se u Americi ne događa često situacija da te netko počasti, većinom svi zasebno plaćaju ono što su naručili i nemaju običaj platiti za nekoga.

Razlike koje naglašava u videozapisima odnose se većinom na Chicago, pa tako u tom gradu većina žena ujutro pere kosu i kreće na posao s mokrom kosom. Za ovu Hrvaticu posebno je začujuđa činjenica da nitko ne nosi potkošulju, iako je vani niska temperatura. Kada je riječ o izlascima, zabava većinom počinje u 9 navečer, a završava u 2 sata ujutro.

Svojim pratiteljima često opisuje život u Americi, a godišnji odmor pokušava iskoristiti za odlazak u Zagreb. Prošlo ljeto je odlučila dati otkaz na poslu i vratiti se u Hrvatsku, a to opisuje kao najbolju odluku u životu.

Još vijesti