M. P. u Laganini

Iznenadit će vas novo istraživanje: Ovo je najprljavije mjesto u WC-u

Rezultati su pokazali da puštanje vode stvara oblak sitnih kapljica.

25. kolovoza 2023 15:20
Istraživanje je proveo američki mikrobiolog

Istraživanje je proveo američki mikrobiolog Foto: Canva

U posljednjih nekoliko godina provodi se sve više istraživanja o izloženosti mikrobima i bakterijama, a nedavno je provedeno istraživanje o nevidljivim bakterijama koje se nalaze u WC-u.

Istraživanje je proveo američki mikrobiolog Charles Gerba, a otkriveno je da puštanje vode u zahodskoj školjci može dovesti do neželjenog “efekta kihanja“. Takav fenomen nosi i potencijalnu prijetnju za higijenu tepiha koji kod većine služi kao ukras za prostor.

Rezultati su pokazali da puštanje vode u WC školjci stvara oblak sitnih kapljica, taj oblak nevidljivih bakterija koje se nastanjuju unutar školjki zapravo potječe iz ostatka izmeta i urina. U trenutku kada se taj oblak „podigne“ iz školjke, spušta se na područje okolo iste, a samim time i na pod. Bakterije se tada raspršuju po prostirkama i tepisima, stoji na chill.hr.

Iako ova situacija možda zvuči zastrašujuće, znanstvenici smatraju da nema razloga za paniku jer je vjerojatnost zaraze mala. Bakterije su prisutne na tepihu, ali neće tako lako doći na ruke zato je opasnost od zaraze minimalna. Ipak, preporučuje se redovito čišćenje tepiha kako bi se održala higijena, a isto tako i zatvaranje poklopca WC školjke. 

 

Još vijesti