M. P. u Laganini

Jeste li se ikada pitali zašto se ne vide zvijezde kada letite avionom? Znanstvenici objasnili nekoliko razloga

Prekrasni nebeski prizori.

3. studenog 2023 08:41
Noćni let

Noćni let Foto: Canva

Jeste li se ikada pitali zašto često ne vidite zvijezde kada letite zrakoplovom? Ako je odgovor da, na pravom ste mjestu! Prenosimo vam nekoliko logičnih znanstvenih razloga i vjerujemo da će vam biti zanimljivi.

Prema članku Science ABC-a, u slučaju da noću letite iznad metropolitanskog područja, često nećete vidjeti zvijezde kroz prozor zrakoplova, a to može biti zbog pretjerane umjetne rasvjete koja se nalazi ispod vas. Uz ovaj, postoji još razloga, a jedan od je zbog svjetlosti Mjeseca. No, što ako letite iznad oceana i Mjesec nije na svojoj najsjajnijoj razini? Čak ni tijekom takvog leta se ne vide zvijezde.

Glavni razlog zapravo leži u umjetnoj rasvjeti u kabini. Teoretski astrofizičar i znanstveni pisac Ethan Siegel objasnio je: „Možete to prilično lako shvatiti ako razmislite o tome kako ste kod kuće noću. Ako su svjetla u kući upaljena, a vani je tamno, što se može vidjeti? Izvana, netko tko gleda unutra može vidjeti sve što radite. Ali ako želite vidjeti što se događa vani, morate ugasiti svjetla unutra i ugasiti svjetla izvan kuće, zar ne?“.

Ustvari, da nema svjetala zrakoplova moglo bi se sve vidjeti, pa i neki od najboljih nebeskih prizora bi ljudima bili dostupni, prenosi unilad.com.

 

Još vijesti