M. P. u Laganini

Belgijski znanstvenici otkrili: Jesu li za okoliš bolje papirnate ili plastične slamke?

Papirnate slamke su pogodne su za razne ugostiteljske objekte i kućnu upotrebu.

28. kolovoza 2023 12:47
Sve veći broj zemalja zabranio je prodaju plastičnih slamki

Sve veći broj zemalja zabranio je prodaju plastičnih slamki Foto: Canva

U posljednjih nekoliko godina, papirnate slamke su postale vrlo popularan izbor jednokratne ekološke ambalaže za piće, a pogodne su za razne ugostiteljske objekte i kućnu upotrebu. Sve veći broj zemalja zabranio je prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a sve to u cilju zaštite okoliša.

Za takve slamke se smatralo da su ekološki prihvatljive, a one plastične su postale stvar prošlosti. No, posljednja istraživanja pokazuju da papirnate slamke možda nisu bolje za okoliš od onih plastičnih. „Eco-friendly“ papirnate slamke sadrže dugotrajne i potencijalno otrovne kemikalije, a znanstvenici upozoravaju da mogu biti štetne za ljude.

Naime, „dugotrajne kemikalije“ koje su štetne za zdravlje, životinje i okoliš su pronađene u 18 od 20 marki papirnatih slamki, a sve to su otkrili belgijski znanstvenici. Testirali su 39 marki slamki napravljenih od pet materijala – papira, bambusa, stakla, nehrđajućeg čelika i plastike.

Slamke su testirali na skupinu sintetičkih kemikalija poznatih kao perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS), a većina marki (27 od 39) je sadržavala iste. Ukupno je detektirano 18 različitih PEAS-a, a najčešće je pokazan kod papirnatih slamki, prenosi antenazadar.hr.

 

Još vijesti