S.D. u Laganini

Neki troše 250 eura samo na put, a neki ne planiraju potrošiti više od 100 kuna: Kako će studenti dočekati Novu 2023. godinu?

Ostati u stanu ili izaći van? Pitanje je sad!

16. prosinca 2022 13:25

Doček Nove godine Foto: Stephany Domitrović/MojFaks

Advent u Zagrebu - 9 Foto: S.D./MojFaks

Advent u Zagrebu - 7 Foto: S.D./MojFaks

Advent u Zagrebu - 6 Foto: S.D./MojFaks

Advent u Zagrebu - 5 Foto: S.D./MojFaks

Advent u Zagrebu - 4 Foto: S.D./MojFaks

Dok je nekima Silvestrovo samo običan dan u godini, drugima je doček Nove godine obilježen cjelodnevnim prisjećanjem na prošlogodišnje uspjehe, neuspjehe, poznanstva, prijateljstva ...

To je dan u kojem se nostalgično sjećamo svih lijepih prošlogodišnjih uspomena, a one malo manje lijepe ulaskom u novu kalendarsku godinu pokušavamo ostaviti iza sebe.

S obzirom na to da je već sredina mjeseca prosinca logično je pretpostaviti da je većina studenata do sad pomno isplanirala svaki detalj svoje novogodišnje proslave. Od hrane, smještaja, lokacije, društva pa sve do svoje odjevne kombinacije. Nova Godina je dan koji velik dio društva, pogotovo mladih nestrpljivo iščekuje i mjesecima unaprijed planira i organizira.

Jesu li i studenti zagrebačkih fakulteta isto toliko entuzijastični po pitanju ulaska u Novu 2023. te koji su njihovi planovi za navedenu proslavu?

Ostati u stanu ili izaći van?

Anketa

Koliko novaca je OK potrošiti za doček?

Ukupno glasova:

Studentica filozofije na Fakultetu hrvatskih studija, Marta, navodi kako će većinu svoje novogodišnje proslave provesti u toplini svog podstanarskog doma u Zagrebu, u društvu njezinog dečka, brata i bratove cure.

„Moj dečko radi do 10 navečer pa sam se odlučila za Novu godinu ostati u Zagrebu kako bi mogla istu dočekati s njim. Većinu noći provest ćemo u našem stanu tako da ne mislimo puno potrošiti“ rekla je ova studentica te nadodala da će se možda, u jednom trenu, svi zajedno uputiti na koncert grupe Pips, Chips & Videoclips jer su veliki fanovi iste od malih nogu.

Selo ili grad?

Tin, student optometrije navodi da mu je planiranje dočeka oduvijek predstavljalo problem. Još uvijek nema točno razrađen plan proslave jer se trenutno dvoumi između nekoliko opcija i pokušava izabrati onu optimalnu.

„Jedna grupa prijatelja slavi Novu godinu na selu izvan Zagreba, druga u Medici, a treća u jednom kafiću. Iako mi se opcija na selu čini kao mogućnost za ugodnije i toplije druženje, jednostavno mi se ne da ići van Zagreba, a kafići na Novu godinu znaju biti krcati tako da jednostavno ne znam. Moram odvagati sve što nude ove različite opcije. Kako god bilo ne planiram se napiti, stoga ću potrošiti oko 100 kuna“, tvrdi neodlučno Tin.

Neki ipak biraju malo luksuznije opcije

Čak tri studentice sociologije odlučile su dočekati Novu godinu izvan granica Lijepe Naše. Tako jedna studentica odlazi kod brata u Belgiju sa svojom užom obitelji, druga će Novu godinu proslaviti u noćnom klubu u Beogradu, a treća će posjetiti svoju prijateljicu u Portugalu.
„Od kad mi brat živi u Belgiji rijetko se vidamo stoga smo ih svi odlučili posjetiti kako bismo proveli blagdane skupa. Put do tamo nije jeftin. Kartu smo platili 250 eura, ali tamo, na proslavi, ne planiram potrošiti više od 20 eura“, naglasila je ova studentica.

Druga studentica, Dora, pak put do Beograda neće skupo platiti, ali rezervacije smještaja i stola u klubu koštat će ju ukupno oko 1000 kuna, ali ističe da se na takav trošak priprema od prošle Nove godine jer već tradicionalno istu slavi van države sa nekolicinom prijateljica.

„Priprema je zahtijevala puno organizacije i truda, ali smo uspjeli srediti stol u (nažalost) preskupom klubu i platiti si par dana razgledavanja. Pripremili smo se na toliki trošak već par mjeseci unaprijed jer svaku Novu godinu idemo u neki drugi grad. Bar si jednom godišnje možemo priuštiti ovakvo putovanje i izlazak s obzirom na to da sve radimo i zarađujemo“, kazala je ova studentica.

Lucija, pak ovu godinu želi proslaviti s prijateljicom koja se zbog Erasmus programa na nekoliko mjeseci preselila u Portugal.

Kako god bilo i što god odlučili, Nova godina je odlična prilika za uvođenje promjena i donošenje hrabrih odluka s toga joj se velika većina, s razlogom neizmjerno veseli. Novi početak ujedno predstavlja i novu priliku za poboljšanjem te nudi nadu koja nam je svima potrebna.

Još vijesti