P.S. u Laganini

Na plaži si, a nemaš što čitati? Donosimo 7 lokacija diljem hrvatske obale gdje možete naći slobodne knjižnice

Slobodne knjižnice u obliku kućica sve češće viđamo diljem Hrvatske

12. srpnja 2023 15:17
Slobodne knjižnice na plaži

Slobodne knjižnice na plaži Foto: Mala otočka biblioteka/Gradska knjižnica Omiš/Facebook

„Male slobodne knjižnice Hrvatske“ inicijativa je i projekt koji djeluje već nekoliko godina, a cilj im je na jednom mjestu skupiti sve slobodne knjižnice Hrvatske.

Ukoliko ne znate o čemu je riječ, u Hrvatskoj već nekoliko godina postoje drvene kućice na raznim lokacijama diljem hrvatskih gradova i općina koje u sebi sadržavaju knjige.

Te knjige većinski su donirane od privatnih osoba, ali i knjižnica, a slobodne su na korištenje apsolutno svima! Kod nekih postoje pravila da se bilo tko može poslužiti knjigama u slobodnoj knjižnici, odnosno da se one mogu čak i uzeti, dok je u drugima pravilo da se one nakon čitanja moraju vratiti ili zamijeniti nekom drugom vašom knjigom koju želite donirati.

Ova prekrasna interaktivna inicijativa okupila je mnoge građane, turiste te općine ili gradove koji su se pridružili ovakvim projektima. Konkretno na primjeru projekta „Male slobodne knjižnice Hrvatske“, kojeg financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kako stoji na njihovom Facebook profilu, oni okupljaju fizički i virtualno sve slobodne knjižnice na području Hrvatske.

Samim time, svakodnevno i objavljuju nove slobodne knjižnice koje se sve češće pojavljuju svuda. Tim knjižnicama koriste se i turisti, pogotovo tijekom ljetne turističke sezone, pa često možemo svjedočiti kako se pojavljuju i nove kućice slobodnih knjižnica na hrvatskoj obali, priobalnim gradovima i većim plažama hrvatskih obalnih općina i gradova.

Upravo zbog toga, ukoliko ste na odmoru, a niste ponijeli svoje knjige, donosimo lokacije gdje ih možete naći i naravno, poslije ih vratiti na svoje mjesto.

1. Mljet, Babino Polje

2. Gradac, Bošac

3. Zaostrog

4. Rijeka, plaža Kantrida

5. Cres, Dječji park

6. Tisno, Jezera

7. Omiš

Ovom inicijativom i projektom oduševljeni su apsolutno svi - domaći, turisti, stari i mladi. Zato stanovnici svih mjesta koji imaju slobodne knjižnice, pazite na njih, donosite stare knjige i uživajte na plaži čitajući prekrasne klasike i priče, uz šumove mora.

 

Još vijesti