M. P. u Laganini

Zagonetka koja je podijelila društvene mreže – koliko različitih boja vidite?

Naizgled jednostavno pitanje.

30. listopada 2023 12:44
Riješi zagonetku!

Riješi zagonetku! Foto: Canva

Vjerujemo da vam svako toliko na društvenim mrežama „iskoči“ neka vrsta zagonetke koja potakne raspravu u komentarima. Zagonetke često izazovu lavinu reakcija među korisnicima, a svatko od nas ponekad voli „testirati“ svoje moždane vijuge i riješiti neku vrstu zagonetke.

Osim toga, zagonetke znaju izazvati dokazivanje u društvu, a javnost često predlaže skroz različita rješenja. Tako se na X-u, bivšem Twitteru, iz „arhive“ povukla jedna zagonetka s naizgled jednostavnim pitanjem.

 

 

Pitanje glasi: „Koliko boja vidite?“, a odgovori se dosta razlikuju. Na slici su nijanse ljubičaste, dok jedni vide tri boje, drugi vide 11, a neki čak i 20. To koliko boja i nijansi vidite ovisi o zaslonu vašeg uređaja, to jest o postavkama svjetline, a ulogu igra i osvjetljenje prostorije, piše metro.co.uk.

Riječ je o iluziji „Machovih traka“, a nazvana je po fizičaru koji je otkrio da je mozak zbunjen prijelazima između nijansi i to je razlog zašto postoji toliko različitih odgovora. Osim toga, i mrežnica u oku stvara drugačiju sliku za svakog promatrača.

Još vijesti