P.S. u Laganini

Prirodna optička iluzija koja je zavarala ljude – je li ova fotografija zaista uređena u Photoshopu?

Za otkrivanje ove „iluzije“, mozak vam treba zaista dobro raditi.

5. svibnja 2023 16:20
Prirodna optička iluzija dobivena refleksijom vode.

Prirodna optička iluzija dobivena refleksijom vode. Foto: Canes-Venaticii

Kod pojedinih optičkih iluzija, koje se pojave na internetu, često mislimo – vidimo li zapravo dobro? Isto je i kod ove, ali to je i njihova poanta, da nas prevari. Tako nas je prevarila i ova koja izgleda kao da je photoshopirana.

Točnije, izgleda kao da je lijevi dio slike, gdje se nalazi voda ili more, dodan u ostatak desne slike. Ne samo da tako izgleda, već se s time slažu i brojni Reddit korisnici, s obzirom na to da je tamo fotografija i objavljena.

„Trebalo mi je da moj mozak procesuira ovu fotografiju, jako fora“, „Odlična fotka! Iako je tvoj opis objasnio fotografiju, trebalo mi je da razumijem fotografiju“, „Ptica izgleda kao da stoji u lokvi vode ispred vrlo biste, ali potpuno različite vodene površine“, bili su samo neki od iznenađenih komentara Reddit korisnika ispod ove fotografije.

This is a real picture taken by photographer Keinichi Ohno. It's a single photo of a bird standing at the edge of some water with a wall and its reflection creating a fascinating optical illusion.
by u/Canes-Venaticii in interestingasfuck

 

Naime, autor ove fotografije je Keinichi Ohno. I ne, ova fotografija nije photoshopirana, editirana ili bilo što treće. Ovo je prava fotografija zbog čije kompozicije gledatelj ima dojam kao da gleda optičku iluziju.

Ustvari ju i gleda, ali ovo nije umjetna, već potpuno prirodna iluzija koja je vjerojatno nastala namjerno od strane autora, iako se doima kao da je nastala potpuno slučajno. Naime, točan odgovor je da ova ptica zapravo stoji u vodi koja, inače, izgleda kao površina s lijeve strane fotografije.

S desne strane fotografije, odnosno na njezinoj polovici odozgo se nalazi zid, a odozdo s desne strane je refleksija tog istog zida u vodi unutar koje ptica stoji. Izgleda, a i zvuči zbunjujuće, ali kada se bolje zagledate – shvatit ćete da je s desne strane riječ o zidu i refleksiji te da fotografija zaista nije photoshopirana!
 

Još vijesti