V.F. u Laganini

Očekuje se veliko poskupljenje čokolade: Cijena kakaovca najviša u posljednjih 46 godina

Tužne vijesti za čokoholičare.

7. srpnja 2023 14:03
Cijena tamne čokolade će najviše porasti

Cijena tamne čokolade će najviše porasti Foto: Canva

Učenje je nezamislivo bez slatkiša. Kao da nam pomažu da mozak bolje radi. Ispit ćeš položiti samo ako si pojeo dovoljno čokolade. Nažalost, imamo lošu vijest za čokoholičare. Cijene čokolade će poskupiti jer je cijena kakaovca trenutno najskuplja u posljednjih 46 godina, a iznosi 3160 američkih dolara po toni.

Riječ je o poskupljenju od 40 posto u odnosu na listopad prošle godine. Dok je rast cijena započeo prošlog rujna, uzrok poskupljenja kakaovca svodi se na nekoliko različitih čimbenika, piše Lad Bible.

Iznadprosječne kiše su do poplava u poljima kakaovca, što je rezultiralo smanjenjem izvoza od pet posto ove sezone. Prema mjesečnom pregledu Međunarodne organizacije za kakao, radi se o manjku od 100.000 tona kakaovca. Prekomjerna vlaga uzrokovana poplavama, prema organizaciji, također je „povećala vjerojatnost potencijalnog izbijanja bolesti crnih mahuna koja je štetna za usjeve“.

Poskupio plin i prirodni ugljen

Otprilike 75 posto ukupnog kakaovca proizvodi se u zapadnoj Africi, a sama Obala Bjelokosti odgovorna je za polovicu svjetske proizvodnje.

Ne treba zaboraviti ni to da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala skok cijena prirodnog plina i ugljena, ključnih sastojaka u proizvodnji gnojiva, tako da je manje gnojiva značilo manji prinos u usjevima kakaovca.

Uzgajivači kakaovca navodno dobivaju samo 80 zrna kakaovca na svakih 100 grama dok obično očekuju 120 zrna na 100 grama. Konačno, s porastom inflacije, proizvođači čokolade također su povećali svoje cijene.

Najviše će pokupiti tamna čokolada

Stručnjaci predviđaju da se očekuje da će tamna čokolada, koja se proizvodi od 50 do 90 posto čvrste tvari kakaovca, doživjeti najveći porast cijene. A kao da to nije dovoljno, cijena šećera također doživljava skok. Šećer je još jedan bitan sastojak potreban za izradu većine čokolada. U zapadnoj Africi se uskoro očekuju i velike suše pa se čini da će se problem nastaviti i u ciklusu usjeva sljedeće godine.

Prema godišnjem izvješću švicarske tvrtke za proizvodnju čokolade Lindt, povećanje sirovina dovelo je do „umjerenih prilagodbi cijena“.

„Međutim, povećanje prodajnih brojki potvrđuje našu procjenu da će naši potrošači prihvatiti razumno povećanje cijene za svoju omiljenu čokoladu i ostati lojalni našim brendovima“, stoji u priopćenju.

Izvor: Lad Bible

Još vijesti