V.F. u Laganini

Od spoticanja zbog tipkanja po mobitelu do uganuća zbog podizanja televizora: Zabilježen porast ozljeda povezanih s tehnologijom

Svima se dogodilo...

5. Siječnja 2024 15:52
Slanje poruka dok hodamo se pokazalo kritičnim

Slanje poruka dok hodamo se pokazalo kritičnim Foto: Canva

Sigurno ti se dogodilo da si se zabio u nekoga na ulici dok si hodao i tipkao po mobitelu. Iako ti je u tom trenu bilo neugodno, to se poprilično često događa. Vjerovao ili ne, broj ozljeda povezanih s tehnološkim uređajima u Americi je u porastu, a spoticanje o predmete zbog tipkanja je pri vrhu popisa.

Nesreće povezane s mobitelima su u porastu kako je pokazalo novo istraživanje, a milenijalci trpe najviše ozljeda, prenosi New York Post. Čini se da se generacija koja je najviše povezana s financijskim poteškoćama toliko često okreće svojim mobitelima da zaboravljaju gdje se nalaze u fizičkom svijetu, prema istraživanju koje je objavila znanstvena stranica Study Finds.

Nakon što su pročešljali podatke od proteklih 10 godina prikupljenih iz Nacionalnog sustava elektroničkog nadzora ozljeda, istraživači su zaključili da su ozljede povezane s tehnologijom skočile za 20% od 2020., „s tim da su milenijalci najskloniji takvim incidentima“.

Bol, modrice, posjekotine...

Porast ozljeda povezanih s mobitelima, koje čine 23% svih ozljeda uzrokovanih tehnologijom diljem Amerike, uglavnom je krivac za taj porast.

„Od spoticanja o kabele do hodanja po predmetima tijekom slanja poruka, mobilni telefoni uzrokuju niz ozljeda. Opća bol, nagnječenja (modrice), pa čak i posjekotine na licu i glavi su česti“ rekli su istraživači.

„Istraživači su otkrili da je slanje poruka tijekom hodanja na putu da postane najčešći uzrok ozljeda uzrokovanih tehnologijom u cijelim Sjedinjenim Državama.“

Iako su ozljede izazvane telefoniranjem u velikom porastu, televizori su zauzeli prvo mjesto za ozljede povezane s tehnologijom u cijeloj zemlji, čineći 30% ozljeda povezanih s tehnologijom.

Teški uređaji uzrokuju uganuća

Prema studiji, najčešći izvještaji dolazili su u obliku istegnuća donjeg dijela leđa i uganuća zbog podizanja teških televizora. Računala i sustavi videoigara također su uzrokovali dobar dio štete.

„Anketa je pokazala da ti uređaji pridonose raznim ozljedama, prvenstveno uzrokujući bol u gornjem dijelu trupa, uključujući prsa, leđa i rebra“, rekli su istraživači.

„To se često pripisuje lošem držanju tijekom dugotrajnog igranja igrica ili korištenja računala“, navodi se u radu.

Porast ovih ozljeda vjerojatno je posljedica sve većeg oslanjanja na tehnologiju u svakodnevnom životu, posebno jer ljudi provode više vremena radeći od kuće kao rezultat pandemije.

Još vijesti