V.F. u Laganini

Ovaj umjetnik izrađuje najmanje skulpture na svijetu: Toliko su sićušne da stanu u ušicu igle

Jednu je slučajno i udahnuo.

9. listopada 2023 15:41
Toliko su malene da stanu u ušicu igle

Toliko su malene da stanu u ušicu igle Foto: willardwigan/Instagram/Screenshot

Willard Wigan je umjetnik koji izrađuje najmanje skulpture na svijetu. Ako su ti na pamet pale skulpture veličine figurica iz Kinder jaja, varaš se. Ove skulpture u toliko sićušne da stanu u ušicu igle.

No, kako je sve započelo? Wigan kaže da je kao dijete bio fasciniran insektima. Kad je imao pet godina, njegov pas je uništio gnijezdo mrava. Pokušavajući im se odužiti, Wigan je počeo graditi kućice za mrave, koristeći iverje i lišće.

Zatim je prešao na izradu malih šalica i tanjurića od srebrne folije, misleći da će ih leprikoni koristiti u dnu vrta. Kao tinejdžer je počeo raditi s novim materijalima, a njegovi su dizajni postali kompliciraniji. Jednog dana kada je imao 15 godina, njegova majka i on su gledali vjerski TV program. Netko je u emisiji rekao: „Lakše je devi proći kroz iglene uši nego bogatašu ući u kraljevstvo Božje.“ Majka mu je dala iglu i rekla: „Zašto ne probaš staviti devu unutra?“ Nedugo prije toga je dobio rabljeni mikroskop na poklon i došlo je vrijeme da ga upotrijebi, piše The Guardian.

Otkinuo je komad najlonske niti slomljenim komadom oštrice britve, gledajući kroz mikroskop. Napravio je nešto što je izgledalo kao deva i uspio je umetnuti u iglenu ušicu. Ipak, njegova mama je rekla da ne misli da je dovoljno mala.

Za izradu skulptura koristi i zlato

Za izradu svojih skulptura koristi mnoge materijale, uključujući 24-karatno zlato. Savija ih, rezbari i njima manipulira pomoću alata koje sam izrađuje, to uključuje dijamantne fragmente montirane na šprice za potkožne injekcije, kliješta napravljena od dlačica, trepavica i najlonskih vlakana. Čak koristi niti paukove mreže za uvez i ljepilo, a trepavice i pramenove pseće dlake kao kistove.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @willardwigan

 

Ponekad radi i po 16 sati dnevno bez pauze, a da završi jednu skulpturu treba mu i do tri mjeseca. Mora zadržati dah tijekom procesa oblikovanja i usporiti otkucaje srca kako bi kontrolirao podrhtavanje prstiju. Wigan priznaje da to zapravo i nije ugodan proces i da u skulpturama uživa tek kad ih završi.

Za svoj rad je dobio i priznanja. Upoznao je kraljicu 2012. i dao joj malu krunu na glavi pribadače. Sveučilište Warwick mu je 2018. godine dalo počasni doktorat za zasluge u umjetnosti i kiparstvu.

Muha mu je otpuhala skulpturu

Godine 2013. dobio je svoj prvi Guinnessov svjetski rekord za izradu najmanje ručno izrađene skulpture. Bio je to motocikl od 24-karatnog zlata koji je stao u vlas kose. Godine 2017. oborio je sam svoj rekord skulpturom ljudskog fetusa dimenzija 0,078 mm x 0,053 mm.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @willardwigan

 

Jednom je muha sletjela na skulpturu Pepeljugine kočije na kojoj je radio. Krila muhe su je otpuhala i nije je uspio pronaći. Druga „katastrofa“ dogodila se kada je slučajno udahnuo mikroskopsku Alisu dok je pravio skulpturu Alise u zemlji čudesa.

Wigan kaže da mu je u odrasloj dobi dijagnosticiran autizam. U 1960-ima, kada je bio u školi, nije bilo previše svijesti o tom stanju. Kaže da su ga učitelji isticali kao primjer neuspjeha, a sada svoj autizam vidi kao dar.

Sada drži radionice u školama za neurodiverzijsku djecu, priča im svoju životnu priču, pokazuje svoje skulpture i pomaže im da naprave vlastite minijaturne figure.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @willardwigan

 

Izvor: The Guardian

Još vijesti