V.F. u Vijesti

Nesvakidašnje iskustvo: Posjetitelji se moraju provlačiti između dva gola modela kako bi ušli na novu umjetničku izložbu

Izložba umjetnice Marine Abramović.

22. rujna 2023 12:03
Nova izložba je podijelila kritičare

Nova izložba je podijelila kritičare Foto: Canva

Nekako možemo pretpostaviti da ne ideš baš često na umjetničke izložbe. Ipak, vjerojatno si bio barem jednom sa školom. Ili su možda umjetničke izložbe nešto što redovito posjećuješ. Kako god bilo, pri ulasku trebaš samo pokazati ulaznicu, ako se ulaz plaća. Ako ne, onda ni to. Vjerojatno se nikad nisi morao provlačiti između dvije gole osobe koje stoje na ulazu.

Ako kojim slučajem budeš posjetio ovu izložbu, morat ćeš učiniti upravo to: provući se između dva potpuno gola modela koji stoje na ulazu oči u oči.

Izložba srpske performans umjetnice Marine Abramović se održava na Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu, a dojmovi su mješoviti. Izložba je posvećena karijeri umjetnice koja je duga pet desetljeća, piše Sky News.

Međutim, posjetitelji koji se ne žele provlačiti između nagih tijela mogu koristiti i alternativni ulaz.

Hodanje između modela stvara „suočavanje s golotinjom, spolom, seksualnošću i željom“, rekla je ranije voditeljica izložbe Kraljevske akademije Andrea Tarsia.

Podijeljeni dojmovi

Poznato je da Abramović pomiče svoje fizičke i mentalne granice u bavljenju umjetnošću. Godine 2010. sjedila je osam sati dnevno gotovo tri mjeseca u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Posjetitelji su bili pozvani sjediti pred njom koliko god žele, a performansu se pridružilo više od 1500 ljudi. Video zapisi ovog nastupa bit će dio retrospektive Kraljevske akademije.

Reprizirat će se i Kuća s pogledom na ocean. U ovom radu izvođači borave u sobi 12 uzastopnih dana, 24 sata dnevno. Izvorna izvedba izvedena je bez hrane, a razgovor, pisanje ili čitanje nisu bili dopušteni. Nije poznato hoće li izvođači slijediti stroge uvjete originalnog nastupa na Kraljevskoj akademiji.

Guardian je retrospektivu nazvao „zastrašujućom i vitalnom“, a Adrian Searle je napisao da je 76-godišnja Marina Abramović „hrabra i ekstremna... umjetnica koju biste željeli na svojoj strani u borbi“.

Pazili da ne pogaze modelima prste

No, Ian Sooke iz The Telegrapha bio je osuđujući u svojoj recenziji s dvije zvjezdice, napisavši da su „ostali samo najgoliji ostaci njenog nekadašnjeg talenta“.

O modelima na ulazu je rekao: „Ima li naleta osjećaja? Tko može reći? Bio sam previše zaokupljen time da im ne stanem na prste.“

Laura Freeman iz Timesa opisala je slično iskustvo: „Progurala sam se, uvlačila trbuh, pokušavajući ne gaziti ničije nožne prste ili se ne očešati o bilo što.“

Izložba je prva na Kraljevskoj akademiji umjetnosti posvećena ženi, a ujedno je i njezina prva izložba umjetnosti performansa. Otvara se 23. rujna.

Izvor: Sky News

Još vijesti