M. P. u Laganini

Konzumacija ovih jela i namirnica traje od samih početaka čovječanstva, no kokice su imale potpuno drugu svrhu!

Tisuće i tisuće godina.

19. travnja 2023 15:44
Slasne kokice

Slasne kokice Foto: Oxana Denezhkina/Shutterstock

Za hranu kao što je na primjer veganski burger, tatarski od tune i tost s avokadom možemo sa sigurnošću reći da su iz 21. stoljeća. No znate li koja je najstarija hrana, to jest ona za koju se može reći da postoji gotovo oduvijek? Pojedina hrana stara je tisuće i tisuće godina, a ako ne znate o kojoj je hrani riječ, vrijeme je da saznate.

Palačinke (5300 godina)

Starost palačinki je određena zahvaljujući jednoj mumiji. U talijanskim Alpama, 1991. godine, pronađen je ledeni čovjek imena Otzi, a živio je prije otprilike 5300 godina. Njegovo je tijelo bilo dobro očuvano zbog leda i snijega u planinama , a pretražujući mu želudac arheolozi su otkrili kako je jedan od njegovih posljednjih obroka uključivao crveno meso i palačinke od jednozrnate pšenice. Znanstvenici vjeruju da je pšenica zapravo bila pripremljena u obliku palačinki zbog ugljena koji je još bio na njima.

Cheesecake (2000 godina)

Grci su prije više od 2000 godina osmislili recept za tu tortu kombinirajući blagi sir s brašnom i medom, a navodno su vjerovali da to jelo daje energiju. Kad su Rimljani pokorili Grke, desertu su dodali nešto ricottu i jaja kako bi kolač bio "spužvastiji".

Maslinovo ulje (8000 godina)

Arheolozi su otkrili ostatke maslinova ulja na keramici u nalazištu Ein Zippori. Pronađeno maslinovo ulje veoma podsjeća na današnje maslinovo ulje, a tehnika proizvodnje ulja se nije mnogo promijenila tijekom tisućljeća. Također pokazuje kako su u tom trenutku povijesti ljudi bili dovoljno napredni da znaju kako cijediti ulje iz maslina (iako ne možemo sa sigurnošću reći da su do tog trenutka udomaćili masline).

Tehnika proizvodnje ulja se nije mnogo promijenila Tehnika proizvodnje ulja se nije mnogo promijenila Foto: Dusan Zidar/Shutterstock

Kokice (4000 godina)

Kukuruz je dugo bio glavna namirnica čovječanstva, prema tome ima smisla zašto je verzija "pucajućeg" kukuruza postala vrlo popularna. Vrijeme nastanka kokica je procijenjeno na oko 4000 godina. Kokice su se davno koristile za ukrašavanje odjeće, nakit i kipove bogova.

Med (5500 godina)

Postoje hijeroglifi stari više od 4000 godina koji prikazuju pčelarstvo u njihovu hramu Sunca, a čak je i kralj Tut dao posude s medom staviti u svoju grobnicu. Međutim, još stariji med pronađen je u grobnici vođe naroda Martkopi i Bedini u današnjoj Gruziji, stoji na punkufer.dnevnik.hr.

Još vijesti