V.F. u Laganini

Pomalo bizarna priča o nastanku motorne pile: Korištena je u medicinske svrhe

Izumila su je dva liječnika.

6. listopada 2023 15:39
Prve motorne pile su se koristile u potpuno drukčije svrhe

Prve motorne pile su se koristile u potpuno drukčije svrhe Foto: Canva

Rijetki od nas koriste motornu pilu. Realno, to je stvar koja je studentima potpuno nepotrebna. Zapravo, nepotrebna je mnogima. Ne režu svi drva. Baš zato mnogi ne razmišljaju o tome kako je ona izumljena i za što se ona točno koristila. Vjerojatno imaš pametnijeg od posla od promišljanja o tome tko je izumio prvu motornu pilu i za što točno. Ipak, mogao bi se iznenaditi kada ti kažemo za što je ona služila. Zapravo, sigurno ćeš se poprilično iznenaditi.

Na prvu si sigurno pomislio da ju je izumio neki drvosječa i da je ona služila za lakše i brže rezanje drva. Varaš se…

Izum motorne pile potječe iz svijeta kirurgije. Sve je počelo kada su dva škotska liječnika, John Aitken i James Jeffray, osmislili uređaj koji će im omogućiti da lakše obave zahvat simfiziotomije još davne 1785. godine, piše LADbible.

Koristila se za pomoć pri porodu

Inače, simfiziotomija je postupak kojim se odvaja zdjelični zglob žene koja rađa kako bi se omogućilo djetetu da lakše prođe kroz njega. Do tada su se za taj postupak koristile krute pile i noževi što je otežavalo cijeli proces. Međutim, Aitken i Jeffray su kreirali alat s finim, nazubljenim lancem koji je ubrzao i olakšao rezanje zgloba. Ova kreacija je kasnije postala poznata kao Aitkensova fleksibilna motorna pila koja je kasnije evoluirala i počela se koristiti za rezanje drva.

Ova informacija je nedavno pokrenula trend na TikToku, a njegovi korisnici su snimili svoje reakcije kada su saznali za što je motorna pila prvotno služila. I mi smo iznenađeni.

 

@randomqueen20 #duet with @Bizarre Past #chainsaws #childbirth #didyouknow #interestingfacts #facts #thatsscary #backintheday #foryou #foryourpage #onmyforyou #really #really? #inventions #therealreson #storytime #story #boldglamour #boldglamourfilter #ouch #nothanks #nothankyou ♬ original sound - randomqueen20

 

Izvor: LADbible

Još vijesti