M. P. u Laganini

Stišavate li radio dok parkirate? Postoji logično objašnjenje zašto to svi radimo

Niste jedini.

28. kolovoza 2023 13:41
Stišavanje glasnoće radije tijekom vožnje

Stišavanje glasnoće radije tijekom vožnje Foto: Canva

Koliko vam se puta dogodilo da u određenim situacijama u vožnji stišate glasnoću radija jer vam treba koncentracija. Neke od takvih situaciju su traženje lokacije za parkiranje, dok pada kiša ili u trenutku parkiranja.

Niste jedini koji to radite, a za to postoji i dobro objašnjenje. Takvu naviku ima mnogo ljudi, a svi to rade zbog istog razloga. Tijekom dana mozak prikuplja informacije iz okoline uz pomoć okusa, mirisa, sluha, vida i dodira.

Mozak je središnji dio živčanog sustava i kombinira sve te informacije, a na kraju i odlučuje „što će s njima“. Mozak funkcionira na način da stalno procjenjuje što bi točno trebalo biti primaran zadatak, na glavni zadatak se potpuno fokusira, a na sekundarni zadatak se manje fokusira.

Ljudski mozak ima sposobnost brzog prebacivanja sa zadatka na zadatak, pa tako mislimo da obavljamo više zadataka istovremeno, a zapravo to ne možemo. Tijekom prebacivanja između različitih točaka pozornosti uvijek se gube djelići sekunde. Ukratko, jedan zadatak nije problem za mozak, a ponekad niti dva zadatka.

U situaciji kada mozak ima više zadataka dolazi do grešaka jer počinje manje učinkovito raditi. Ovu činjenicu potvrđuje i primjer vožnje auta i stišavanje glasnoće muzike. Aktivnost poput vožnje auta zahtjeva povećanu koncentraciju, a primjerice isključivanjem radija distrakcija se uklanja s „popisa aktivnosti“ mozga, prenosi chill.hr.

Još vijesti