V.F. u Laganini

Sjećate se famozne „Nećete ukrasti auto“ reklame? Glazba korištena u njoj je bila ukradena

Iskoristili glazbu za reklamu bez dopuštenja.

29. rujna 2023 14:17
Legendarna reklama protiv ilegalnog skidanja filmova

Legendarna reklama protiv ilegalnog skidanja filmova Foto: PopMov; YouTube/Screenshot

Mi koji smo bili djeca u ranim 2000-im godinama, provodili smo puno vremena ispred televizije, a nije bilo kućanstva koje nije imalo DVD player. Svi smo vjerno kupovali crtiće na DVD-ima i dobivali ih kao poklone za Božić i rođendan. Prije nego što bi počeo crtić ili film, obavezno bi prvo bili prisiljeni gledati reklamu protiv krađe filmova.

Sigurni smo da se i ti sjećaš te reklame. Sigurno si zapamtio onu dramatičnu glazbu i tekst koji kaže: „Nećete ukrasti auto. Nećete ukrasti torbicu. Nećete ukrasti televizor.“ Vjerojatno sada imaš jači flashback iz djetinjstva nego da smo pisali o tvom omiljenom crtiću kojeg si stalno gledao na DVD-u.

Svrha ove reklame je bila suzbiti piratstvo, odnosno ilegalno skidanje filmova. Ipak, moramo priznati da nam nema smisla puštati ovu reklamu prije filma snimljenom na DVD-u. Jer, ionako smo već kupili film, nismo ga ilegalno skinuli.

Dok čitaš ovo, u glavi ti vjerojatno svira dramatična glazba iz reklame. Međutim, ono što vjerojatno nisi znao je da je ona, ironično, ukradena.

Agencija koja je kreirala ovu legendarnu reklamu je na kraju morala izdvojiti gotovo 165.000 eura jer je glazba korištena u oglasu bez dopuštenja, piše LADbible.

Završili na sudu

Činjenica je da je ilegalno skidanje filmova zločin koji prolazi nekažnjeno. Međutim, ova agencija nije prošla nekažnjeno.

Sve je počelo kada je udruga za borbu protiv piratstva Brein zatražila od nizozemske grupe za prava glazbenika, koju vodi Melchior Rietveldt, da sklada glazbu za video protiv piratstva. Video, koji je prvotno trebao biti prikazan samo na lokalnom filmskom festivalu, distribuiran je globalno bez Rietveldtova dopuštenja.

Skladatelj je potom otišao u svoju lokalnu agenciju za naplatu glazbenih tantijema Buma/Stemra, koja je jedan od sudionika u Breinu, kako bi pokušao dobiti natrag tantijeme za koje je vjerovao da mu duguju.

Započela je duga pravna bitka koja je došla do vrhunca kada je Okružni sud u Amsterdamu kaznio Buma/Stemra s nevjerojatnih 20.000 eura i naredio agenciji da isplati Rietveldtu sav novac koji su mu dugovali.

Ukupni iznos iznosio je ogromnih 164.974 eura.

Izvor: LADbible

Još vijesti