M. P. u Laganini

Kavopije na aparatima! Ovo su znakovi da pijete previše kave

Istraživanja su i dalje nedorečena.

24. kolovoza 2023 15:53
Omiljeni jutarnji napitak

Omiljeni jutarnji napitak Foto: Canva

Jutarnja omiljena kava i ritual ispijanja ovog mirisnog, omiljenog napitka svima nam je poznat, ali znanstvenici još nisu došli do konačnog rezultata o utjecaju na organizam. Iako umjerena količina kave ima mnogo prednosti za naše zdravlje, ipak može imati i negativnih posljedica.

Struka govori da je teško prepoznati znakove da unosimo previše kofeina u svoj organizam, ali svejedno određeni simptomi ipak postoje. Dijetetičari objašnjavaju da osjećaj anksioznosti ili tjeskobe koji se javlja bez ikakvog konkretnog i jasnog razloga, ustvari može biti od previše kave tijekom dana.

Osim toga, često se javljaju i bolovi u trbuhu, iako umjerena konzumacija kave može pridonijeti boljoj probavi. Ako pretjerate s količinom kave riskirate određene grčeve, plinove i bolove, ali i žgaravice. Također, tu su i problemi sa spavanjem. Nesanica može biti uzrokovana medicinskim stanjima, ali i zbog pretjerane konzumacije kave.

Čak pet sati nakon konzumacije kave, kofein ostaje u našem tijelu, a sve to može povećati broj buđenja tijekom noći. Najnovija studija govori da kava možda ipak nije toliko rizična za zdravlje srca, tvrde znanstvenici. No istraživanja oko toga što kava radi ljudskom tijelu i dalje su nedorečena, stoji na index.hr.

Još vijesti