M. P. u Laganini

Novi predmet u osnovnim školama o kojem se već dugo govori − starije generacije bit će oduševljene ovim eksperimentom

Učit će se o higijeni, zdravoj prehrani i kućanskim poslovima

15. veljače 2023 12:56
Obavljanje kućanskih poslova

Obavljanje kućanskih poslova Foto: Pavel Danilyuk/Pexels

U programe nižih razreda osnovne škole uvodi se novi predmet „Praktične vještine“, a mnoge podsjeća na „Domaćinstvo“ koje se nekad podučavalo u školama. U eksperimentu će sudjelovati 50-ak škola, a predmet će u rasporedu biti jedan sat tjedno, prenosi Tportal.hr.

 Još nije poznat cjelovit projekt, a elemente novog kurikuluma prenosi Jutarnji hr:

  • participacija i poduzetništvo
  • dom i okruženje kućanstva
  • samostalnost i briga o sebi
  • promet i prva pomoć
  • financije i ekonomija
  • sigurnost
  • dizajn i izrada rukotvorina

Osim svega navedenog učit će se o higijeni, zdravoj prehrani i organizaciji dana. Još jedna sastavnica novog kurikuluma koju prenosi Jutarnji hr. su kućanski poslovi, a program obuhvaća čišćenje, recikliranje, održavanje, kuhanje i popravke sitnih kvarova u kućanstvu.

Poznata je informacija i da će održavanje tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim školama preuzeti magistri kineziologije, a uvođenjem novog predmeta plan je nadoknaditi gubitak sati učitelja razredne nastave.

Reakcije javnosti na uvođenje novog predmeta u niže razrede osnovne škole, većinom su pozitivne. „Odlično i za pohvalu!“, „To je škola za život.“, „Osim što je škola za život, tako se i razvijaju moždane vijuge.“, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Većina čitatelja prisjeća se svojih školskih dana, a elementi novog kurikuluma vraćaju im uspomene na predmet „Domaćinstvo“ kojeg su svi rado pohađali.

Još vijesti