V.F. u Vijesti

Profesor odlučio živjeti 100 dana pod morem i pratiti što mu se događa s tijelom

Ako izdrži do kraja, oborit će svjetski rekord.

21. ožujka 2023 16:26
Diturijeva misija je započela 1. ožujka

Diturijeva misija je započela 1. ožujka Foto: drdeepsea/Instagram

Ovaj je čovjek odlučio živjeti pod vodom više od tri mjeseca kako bi vidio kakav će to učinak imati na njegovo tijelo.

Joe Dituri je profesor sa Sveučilišta u Južnoj Floridi i umirovljeni zapovjednik američke mornarice, a poznat je pod nadimkom Dr Deep Sea. Započeo je svoj bizarni eksperiment 1. ožujka, a planira pod vodom živjeti 100 dana, prenosi LADbible.

Živi 10 metara pod morem

U službenom priopćenju za tisak sa Sveučilišta Južne Floride, potvrđeno je da Dituri, koji također ima doktorat biomedicinskog inženjerstva, provodi eksperiment u nadi da će pronaći nove „načine za oživljavanje morskog okoliša“.

Uz to, istraživač također nastoji „testirati medicinsku tehnologiju koja bi mogla spriječiti mnoštvo bolesti kod ljudi“.

Profesor će živjeti 10 metara pod morem u „izolaciji“ tijekom cijelog trajanja misije koja je nazvana Neptun 100. Promatrat će ga psiholog i psihijatar te će pratiti učinke koje doživljava dok je u okruženju sličnom produženom svemirskom putovanju.

Oborit će svjetski rekord

Ako Dituri uspije dovršiti misiju Neptun 100, tada će držati svjetski rekord u „najdužem životu pod vodom pod atmosferskim pritiskom 1,6 puta većim od pritiska na kopnu“.

Trenutni svjetski rekord iznosi 73 dana od davne 2014. godine kada su dva profesora iz Tennesseeja ostvarila to postignuće. Međutim, profesor tvrdi kako taj dio nije važan.

„Sve što nam treba nalazi se na ovom planetu. Sve što nam treba je ovdje, imamo yin, imamo yang. Imamo bolest, imamo lijek. Samo trebamo pogledati tamo gdje nikada prije nismo tražili“, rekao je Joe Dituri.

Misija bi trebala završiti u lipnju

Neptun 100 trebao bi završiti kasnije ovog ljeta, 9. lipnja, a do tada će Dituri „raditi na povezivanju s drugim znanstvenicima, kao i djecom, te provoditi morska i medicinska istraživanja.“

Profesor je svoje putovanje dokumentirao na društvenim mrežama, a vijest je objavio u videu na Instagramu.

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

 

„Razgovarat ćemo o biomedicinskom inženjerstvu, izvoditi eksperimente u biologiji i biomedicinskom inženjerstvu, razgovarat ćemo o tome tko je tko u podmorju i dobro ćemo se zabaviti!“ rekao je oduševljeni profesor.

Očekuje poboljšanje zdravlja

„Ljudsko tijelo nikada nije bilo tako dugo pod vodom, pa ću biti pažljivo praćen. Ova će studija ispitati svaki način na koji ovo putovanje utječe na moje tijelo, ali moja je nulta hipoteza da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog tlaka“, rekao je u izjavi koju je objavilo Sveučilište Južne Florde.

„Dakle, sumnjamo da ću ispasti super-čovjek!“, zaključio je Dituri.

Izvor: LADbible.com

vezano Stigao je! Laganini YouTuber krenuo na more – traktorom! Provjerite za koliko je sati stigao u Novigrad

vezano Da, stvarno je! Karijera Posao iz snova za sve koji vole čitati: Uz plaću dobijete i potpuno besplatan smještaj u luksuznom odmaralištu

Još vijesti