M. P. u Laganini

Javlja vam se iznenadni trzaj dok tonete u san? Studije su pokazale što se tada događa

Pojavljuje se s osjećajem da padate.

1. kolovoza 2023 12:44
Problemi sa spavanjem su sve češći

Problemi sa spavanjem su sve češći Foto: Canva

Vjerojatno da vam se često dogodi da se trznete prije spavanja, a najčešće se to pojavljuje zajedno s osjećajem da padate.

Određeni trzaji su blagi i jedva primjetni, a nekada i znaju biti intenzivni. U trenutku kada ste blizu spavanja, dogodi se da osjetite iznenadni trzaj koji vas probudi, a takvo stanje se naziva hipnotički trzaj i često se javlja nasumično.

Nažalost, točan uzrok ovih trzaja nije potpuno jasan, ali određeni čimbenici mogu povećati njihovu vjerojatnost. Hipnotički trzaj je trzaj jednog ili više mišića koji se javlja dok osoba tone u san. To se obično javlja kada osoba prelazi iz budnog stanja u stanje spavanja. Zapravo je riječ o vrsti nevoljnog pokreta mišića koji se naziva mioklonus, a na primjer štucanje je isto jedna vrsta mioklonusa.

Snaga hipnotičkog trzaja može varirati, a određeni ljudi možda čak nisu svjesni trzaja i mogu znati da ih doživljavaju samo ako partner ili skrbnik primijeti te pokrete. U određenim slučajevima ti grčevi mogu biti dovoljno jaki da uplaše osobu i razbude je. Simptomi koji se javljaju uz trzaju su osjećaji kao da padaju, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, znojenje i snovi o padanju.

Studije su pokazale da se to javlja češće kod žena, a u većini slučajeva ne postoji potpuno jasan uzrok hipnotičkog trzaja, stoji na elegant.hr.

 

Još vijesti